Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Hur skildras den norrländska glesbygden i rutan?
Mån 24 okt 2016 kl 14:00
P1 Kultur om glesbygdsskildringar i Sara Jordenös dokumentärfilm om Robertsfors nedlagda diamantfabrik och i flera aktuella SVT-satsningar – från "Midnattssol" till Po Tidholms "Resten av Sverige".

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Roger Wilson

I augusti gick Sara Jordenös dokumentär Kiki upp på svenska biografer – en film om vogueing och ballroomdanser i New York. En helt annan miljö än hennes nya film Diamantfolket, om platsen där hon växte upp, Robertsfors, och nedläggningen av ortens stora arbetsplats, Diamantfabriken Element Six. Där producerades syntetiska diamanter, som används till exempel i tandläkarborrar, men den sydafrikanska ägaren till fabriken beslutade att flytta produktionen till Irland i stället. Och i våras gick kontrakten för de sista anställda ut.

I helgen premiärvisades filmen i Robertsfors, med före detta anställda på fabriken i publiken.

Samtidigt har präglas hösten av flera SVT-serier som skildrar norra Sverige. Sara Meidell, kulturchef på Västerbottens-Kuriren i Umeå, och kulturredaktionens Mårten Arndtzén, med rötter i Vilhelmina i Västerbottens inland, diskuterar höstens stora krimsatsning Midnattssol, dokumentärserien Sveriges bästa hemtjänst, om hemtjänsten i Vännäs utanför Umeå, och Po Tidholms serie Resten av Sverige – en serie som försöker hitta svaret på frågan vad som ska hända med den svenska landsbygden.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".