Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nya materietillstånd gav Thouless Nobelpris
Ons 23 nov 2016 kl 12:10
Han har löst svåra matematiska problem och beskrivit materiefaser ingen visste fanns. Vi möter Nobelpristagaren i fysik David Thouless och vännerna från forskningstiden i Birmingham.

Det var i Birmingham David Thouless gjorde det första av två framsteg han belönas för med Nobelpriset.

Då handlade det om fasövergångar i tunna skikt, och han samarbetade med medpristagaren Michael Kosterlitz. Ingen av dem är kvar i Birmingham, men vi reser dit och tar en kopp te i det terum där diskussionerna fördes, tillsammans med fyra av forskarnas gamla kolleger.

Vi besöker också pristagaren själv hemma hos honom och hustrun Margaret. Där blir det mest hon som berättar hans historia, eftersom David Thouless själv är drabbad av demens och har mist mycket av sina minnen.

I programmet medverkar David Thouless, Nobelpristagare i fysik 2016, Margaret Thouless, Ted Forgan, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet, Colin Gough, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet, Alastair Rae, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet, Joe Vinen, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".