Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur: Vi minns Karin Johannisson och besöker Textila Undertexter
Ons 23 nov 2016 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Efter nyheten om idéhistorikern Karin Johannissons bortgång analyserar författaren Ulrika Knutson hennes betydelse. Dessutom blir det en essä om Johannissons sista stora verk: "Den sårade divan".

Vi besöker också utställningen Textila undertexter på Marabouparkens konsthall. Den spänner från 60-talets politiska textilkonst till samtida verk av namn som Zandra Ahl och Helene Billgren. Med hjälp av virkade landskap, broderat telefonklotter och till och med avmålade Viola Gråsten-filtar berättar de medverkande konstnärerna en textil historia.

I den långhåriga ryamattan av Ann Böttcher göms ett hakkors och tittar man närmare på den traditionella persiska mönsterbilden i Shabnam Faraees bomullsdukar, framträder sprittande sillar, potatisplantor och ölbubblor.

Nina Asarnoj har träffat utställningens två kuratorer, konstnären och professorn i textil Bella Rune och Helena Selder för att reda ut vad textila undertexter egentligen är för något.

Dessutom blir det ett studiosamtal med kulturredaktionens Emma Engström om vad streamingtjänsterna gör för vår möjlighet att se tv-serier från andra delar av världen än den anglosaxiska kultursfären. Med utgångspunkt i den omtalade tjeckiska serien "Wasteland" öppnar vi ett fönster mot tv-världen.

Katarina Wikars är den som gjorde OBS Essä för ungefär ett år sedan om den nu bortgångna Karin Johannisson - som vi alltså återutsänder.

Programledare: Roger Wilson.
Producent: Mattias Berg.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

Dansaren Jamila Salimpour död, Saudiarabien tillåter allmänna biografer och Golden Globe-nomineringar till Alexander Skarsgård och Ruben Östlund.

Ruben Östlund och Alexander Skarsgård Golden Globe-nominerade, Jamila Salimpour, en av de största inom magdansgenren är död. Saudiarabien öppnar allmänna biografer igen.

Saudiarabien öppnar allmänna biografer, recension av Suzanne Scanlons "Hennes 37:e år" och Gunnar Bolin öppnar lucka nummer 11 i julkalendern. Programledare Andrea Valderrama.

Intervju med Alia Malek. "My fair lady" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".