Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Ånge, Västernorrlands län
Det brinner i Akzo Nobel med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat idag kl 14.13)
P4 Västernorrland
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Allt ljus på löken!
Tor 24 nov 2016 kl 10:03
Löken är anonym. Den glöms ofta bort av butikspersonalen. Och ändå använder vi lök i nästan all mat. Frågan är om det inte är världens mest använda grönsak.

Lök är matens basister. De är inte stjärnor, de är inte omtalade, de spelar sällan solo. Men utan en bra basist så blir det inget sväng. Man måste ha ett tryggt komp i botten. Oavsett om det handlar om ett band eller en gryta.

Hälften av all lök som vi använder i landet är odlad i Sverige. Det mesta odlas i Skåne och på Öland.

– Förr odlade man lök från sättlök, men idag är det mesta från fröer, berättar Per Johansson, som odlar lök i Åhus i nordöstra Skåne. Han guidar oss från odling till färdighackad lök. För han producerar också skalad, skivad och hackad lök till restauranger.

– Lök är väldigt känslig för temperaturskillnader, säger Per, och hemma håller den sig bäst i fruktskålen. Lök ska inte förvaras i kylskåp.

Vi berättar om lökens historia, dess politiska roll i Indien – där regeringar fallit på grund av lökpriset. Om dess alla nyttiga egenskaper – bl a motverkar den cancer. Varför den får oss att gråta. Och funderar på varför så många barn har problem med lök.

– Jag hatade lök som barn, säger Maria Hansson Trens. Men nu älskar jag lök!
Maria förklarar sin kärlek och delar med sig av en mycket användbar lökkräm. Som funkar till allt!

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
Tor 12 okt kl 10:03(30 min)
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
I svamparnas rike
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Vattenbufflar och mozzarella – i Sverige
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Tor 21 sep kl 10:03(29 min)
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Vem vill bli fiskare idag? Hård arbetsmiljö, osäker inkomst och tuffa arbetstider. Och hur är det med fiskaffärerna, kommer det en ny generation fiskhandlare?
Tor 14 sep kl 10:03(30 min)
Vem vill bli fiskare idag? Hård arbetsmiljö, osäker inkomst och tuffa arbetstider. Och hur är det med fiskaffärerna, kommer det en ny generation fiskhandlare?
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".