Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anneli Dufva intervjuar teaterprofiler i Sverige.
Ett avsnitt från Teaterprogrammet
Möt Suzanne Osten – regissör och dramatiker
Fre 04 nov 2016 kl 19:03
Suzanne Osten är en av landets absolut främsta regissörer. Som gäst hos Anneli Dufva pratar om sitt arbete vid den banbrytande scenen Unga Klara i Stockholm, om sina filmer, om sitt konstnärskap.

Just nu är Suzanne Osten dubbelt aktuell. Dels med den redan internationellt omtalade urpremiären i Drama i P1 med det hittills ospelade manuset av Ingmar Bergman Sextiofyra minuter med Rebecka. Och dels med uppsättningen  Falla ur tiden på Dramaten, efter David Grossmans bok om sorg och förlust.

Osten är född 1944 i Stockholm, hon studerade på universitetet i Lund (konst, litteratur, historia) och där började hon också hålla på med studentteater. Hon grundade först Fickteatern och sedan, 1975, Unga Klara.

Som dramatiker skrev hon under 70-talet en mängd pjäser: t ex Jösses flickor, Tjejsnack, Kärleksföreställningen och Fabriksflickorna – samtliga tillsammans med Margareta Garpe.

På Unga Klara har hon under åren regisserat många redan legendariska uppsättningar; Underjordens leende, Hitlers barndom, I Lusthuset, Irinas nya liv, Det allra viktigaste, Flickan mamman och soporna och Affären Danton.
Bland hennes filmer finns: Mamma, Bröderna Mozart, Skyddsängeln, Livsfarlig film, Tala det är så mörkt och nu senast Flickan mamman och demonerna – för att nämna några.

Hon har skrivit flera böcker – bland annat finns hennes samlade texter i ”Mina Meningar”.
Hon har varit professor i regi vid Dramatiska Institutet.
Och hon är just nu Sveriges barnfilmsambassadör.

Suzanne Osten valde Frihet av Rainer Werner Fassbinder från 1972 som sitt klipp ur våra arkiv. Tyvärr finns föreställningen inte att lyssna på i sin helhet av upphovsrättsliga skäl.

Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Teaterprogrammet

Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

Rikard Wolff är skådespelare och sångare – välkänd och folkkär – efter en lång och gedigen karriär på scen och på film. Inte minst genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna.

Mellika Melouani Melani är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Möt dramatikern Dennis Magnusson! Fre 03 nov kl 19:03(27 min)

Pjäsen ”Dylan-sällskapet” och tv-serierna ”Jordskott” och ”30 grader i februari” är exempel på dramatikern och manusförfattaren Dennis Magnussons arbete. I dag är Magnusson gäst hon Anneli Dufva!

Birgitta Ulfsson intervjuades av Anneli Dufva i april 2016. Ulfsson spelade då i Fosterlandet på Stadsteatern i Stockholm. Birgitta Ulfsson var 89 år när hon gick bort den 8 oktober.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".