Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Alondra de la Parra dirigerar Bernsteins Symfoniska danser
Fre 18 nov 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Dansanta stjärndirigenten Alondra de la Parra gör ny svensk musik av Tobias Broström och latinska rytmer av Bernstein och Villa-Lobos.

Alondra de la Parra är den briljanta och rutinerade mexikanska dirigenten känd för sin expressivitet på podiet. Videor där hon leder orkestrar världen över på sitt karaktäristiskt dansanta och passionerade vis blir virala på nolltid.

Hon föddes i New York och hennes familj består av musiker, skådespelare, författare, arkitekter och fotografer. Hon började spela piano i Mexiko City som 7-åring och dirigera som 13-åring. Redan under tiden som student för bland andra Marin Alsop och Kurt Masur grundade hon också Orquesta Filarmónica de las Américas för att ha en naturlig plattform att sprida den latinamerikanska klassiska musiken genom.

De prisbelönta slagverkssolisterna Johan Bridger och Patrick Raab kallar sig som duo ibland för MalleusIncus och har turnerat såväl i Europa och USA som i Japan. Duon framför verk med stora upp­ställningar av trummor och metall- och träinstrument, men deras fokus har hela tiden legat på att utveckla och förfina samspel och klang i de tonala instrumen­ten marimba och vibrafon.

Tonsättaren Tobias Broström är slagverkare i grunden men lade undan trumstockarna till förmån för tonsättarskapet för 14 år sedan. Efter studier för Rolf Martinsson och Luca Francesconi har han komponerat för många av de stora solisterna, orkestrarna och kammarensemblerna både i Sverige och utomlands. Hans musik representerade Sverige i Europeiska RadioUnionens nutidamusik-tävling Rostrum vid två tillfällen.

Verket vi hör av Broström ikväll, Theatron, är skrivet särskilt för Johan Bridger och Patrick Raab och har blivit nominerat till Musikförläggarnas Pris 2016. Theatron är beställt av Dresdner Philharmonie, Helsingborg, Gävle och NorrlandsOperans Symfoniorkestrer.

Solister: Johan Bridger och Patrick Raab, slagverk.
Dirigent: Alondra de la Parra.
Sveriges Radios Symfoniorkester.

1. Leonard Bernstein: Uvertyr till ”Candide” (1956).
2. Tobias Broström: Theatron (2015).
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Heitor Villa-Lobos: Bachianas brasileiras nr 2 (1930).
5. Leonard Bernstein: Symfoniska danser ur ”West side story” (1961).

Direktsändning från Berwaldhallen, Stockholm.
Producent: Carrie Budelman
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Alondra De La Parra (Dirigent) - Uvertyr Till ”Candide”
  Kompositör: Leonard Bernstein
 • 19.16
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Johan Bridger (Slagverk), Patrick Raab (Slagverk), Alondra De La Parra (Dirigent) - Theatron
  Kompositör: Tobias Broström
 • 19.39
  Patrick Raab (Marimba), Johan Bridger (Marimba) - Goldberg-Variationerna
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
 • 20.09
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Alondra De La Parra (Dirigent) - Bachianas Brasileiras Nr 2
  Kompositör: Heitor Villa-Lobos
 • 20.34
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Alondra De La Parra (Dirigent) - Symfoniska Danser Ur ”West Side Story”
  Kompositör: Leonard Bernstein
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Prins Eugen och musiken Igår kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".