Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
När barn far illa. Ett kritiksamtal om Toni Morrisons "Gud hjälpe barnet".
Tor 27 okt 2016 kl 14:04
Toni Morrison är en av de riktigt stora amerikanska författarna. Mona Masri samtalar om nya boken med Valerie Kyeyne Backström från tidskriften Bang och kulturredaktionens Ulla Strängberg.

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri här

Toni Morrison har belönats med i princip vartenda stort litteraturpris, inklusive Nobelpriset i litteratur. Det tilldelades hon 1993 med motiveringen "som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet".

Det handlar ofta om episka, historiska romaner som på olika sätt kretsar kring slaveriet, rasfrågor, familj och identitet. Debuten "De blåaste ögonen" från 1970 handlar om en flicka som drömmer om att ha blå ögon, för då skulle livet vara mycket bättre...

Men det var med romanen "Älskade" från 1987 som hon slog igenom på bred front; en bok som även filmatiserades med Oprah Winfrey i en av rollerna. Berättelsen kretsar kring den verkliga personen Margaret Garner som i på 1850-talet rymde från slaveriet.

Nu kommer Toni Morrisons elfte bok, "Gud hjälpe barnet" och till skillnad från tidigare så utspelar sig den i samtiden.

Vi möter den unga kvinnan Bride, som är framgångsrik chef på ett sminkföretag och otroligt vacker. Sin mörka hud framhäver hon genom att enbart klä sig i vitt. Men såhär har det inte alltid varit, för när hon föddes var hon så svart att hennes mamma blev rädd och skämdes.

Pappan, som är ljusare i huden, tror att hans fru varit otrogen - hur kan barnet annars vara så svart? - och lämnar familjen. Så flickan växer upp med en avvisande, iskall mamma som förbereder dottern för ett liv i en rasistisk värld.

P1 Kulturs programledare Mona Masri skickade boken till Ulla Strängberg, medarbetare på Kulturredaktionen i P1, och Valerie Kyeyne Backström, kritiker och chefredaktör på tidskriften Bang.

Lyssna på kritiksamtalet i ljudlänken ovan

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".