Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:11 min
Regnskogen som räddar liv: Ekots Lotten Collin i Costa Rica
Fre 28 okt 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 28 oktober 2016. Costa Rica.

La Selva, fredag morgon.

Vad är mest akut? Det är en fråga jag ofta ställer mig. När man, som jag, bevakar en hel kontinent så finns det alltid flera brådskande historier som briserar samtidigt. Det är nog det som gjort att jag aldrig kommit iväg till Costa Rica. Det har aldrig varit akut: ingen statskupp, inget knarkkrig, inga stora demonstrationer. Men i förra veckan bestämde jag mig för att det skulle bli av. En kort resa, tre dagar, för att göra två positiva historier: en om yttrandefriheten som blomstrar här, och en om skogen, som också blomstrar. I Costa Rica har man lyckats stoppa avskogningen och plantera nya träd till skillnad från andra länder i Latinamerika.

Men inför avresan tvekade jag ändå. Samma dag som flyget lyfte demonstrerade hundratusentals människor i Caracas mot president Maduro, en del av mig kände att det var tjänstefel att inte vara på plats. Venezuela är ju akut.

Dagen därpå står jag här, djupt inne i grönskan, och har just gjort en intervju med biologiprofessorn Carlos de la Rosa. Han sa: Den här skogen är över 1000 år gammal. Den är mitt bibliotek. Varje träd är en bok, en berättelse. När skogen huggs ner för att bli toalettpapper så är det ett sorts bokbål, det gör ont i mig att se. Förr täcktes Centralamerika av regnskog, idag är Costa Ricas hårda lagar som både straffar skövlare och premierar de som planterar nya träd, ett undantag. I resten av världen huggs skogen ner.

Men, säger Carlos, även om vi försöker göra rätt så drabbas vi av att andra gör fel. Vi märker att träden här börjat växa långsammare eftersom den globala uppvärmningen stör fotosyntesen. Träden behövs för att samla koldioxid. Och den biologiska mångfalden i skogen är omöjlig att återskapa i efterhand om den väl försvunnit. Läget är akut, men jag vet inte om folk inser det. Du förstår. För mig är det här en fråga om överlevnad. Bokstavligen. Skogen räddade mitt liv.

Jag fick cancer för några år sedan, och regnskogsväxten rosensköna från Madagaskar räddade mitt liv. Den innehåller alkaloider som man upptäckt botar vissa cancertyper. Så jag hade inte överlevt om inte den lilla växten överlevt, säger biologen Carlos de la Rosa. 

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Ett namn att lägga på minnet: Claes Aronsson,.. Fre 23 feb kl 10:00(3:02 min)

Utrikeskrönika den 23 februari 2018. London.

Utrikeskrönika den 23 februari 2018. London.

Om Jemens barn och allt de har kvar: Ekots... Tor 22 feb kl 10:00(2:49 min)

Utrikeskrönikan torsdag den 22 februari

Utrikeskrönikan torsdag den 22 februari

Presidenthund i Finland: Ekots Erika Gabrielsson... Ons 21 feb kl 10:00(3:05 min)

Utrikeskrönikan den 21 februari 2018. Helsingfors.

Utrikeskrönikan den 21 februari 2018. Helsingfors.

När fyrverkerierna tystnat i Rio Lotten Collin Tis 20 feb kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan tisdag 20 februari

Utrikeskrönikan tisdag 20 februari

Var tog det unika kulturarvet vägen? Ekots... Mån 19 feb kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönikan den 19 februari 2018. Pakistan.

Utrikeskrönikan den 19 februari 2018. Pakistan.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".