Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Tove Jansson i skuggan av Mumin
Mån 31 okt 2016 kl 13:01
Tove Jansson var mer än Muminteckningar och barnlitteratur. I P1 Kultur uppmärksammas två av hennes mindre kända sidor: den målande konstnären och vuxenförfattaren som skrev romanen "Solstaden".

På Millesgården i Stockholm öppnade förra helgen utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva. Det är en vandringsutställning som Konstmuseet Atenuem i Helsingfors producerade när man för två år sedan firade Tove Jansson 100 år med en jätteutställning. På Millesgården är det av naturliga skäl en annan skala, men inriktningen är densamma: att visa på bredden i Janssons konstnärskap och att det vid sidan av de älskade Muminteckningarna finns en målande konstnär som är mindre känd. 

En annan del av Tove Janssons verksamhet som också kommit i skymundan är hennes "icke-Mumin-vuxenromaner" och då närmare bestämt den närmast bortglömda Solstaden från 1974, en roman som utspelar sig i USA, handlar om åldrande och som nästa år ges ut i Sverige igen.

Kulturredaktionens Nina Asarnoj och kulturjournalisten Philip Teir, som skriver för bland annat Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter, samtalar med P1 Kulturs Måns Hirschfeldt om Tove Jansson i skuggan av Mumin.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".