Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Tove Jansson i skuggan av Mumin
Mån 31 okt 2016 kl 13:01
Tove Jansson var mer än Muminteckningar och barnlitteratur. I P1 Kultur uppmärksammas två av hennes mindre kända sidor: den målande konstnären och vuxenförfattaren som skrev romanen "Solstaden".

På Millesgården i Stockholm öppnade förra helgen utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva. Det är en vandringsutställning som Konstmuseet Atenuem i Helsingfors producerade när man för två år sedan firade Tove Jansson 100 år med en jätteutställning. På Millesgården är det av naturliga skäl en annan skala, men inriktningen är densamma: att visa på bredden i Janssons konstnärskap och att det vid sidan av de älskade Muminteckningarna finns en målande konstnär som är mindre känd. 

En annan del av Tove Janssons verksamhet som också kommit i skymundan är hennes "icke-Mumin-vuxenromaner" och då närmare bestämt den närmast bortglömda Solstaden från 1974, en roman som utspelar sig i USA, handlar om åldrande och som nästa år ges ut i Sverige igen.

Kulturredaktionens Nina Asarnoj och kulturjournalisten Philip Teir, som skriver för bland annat Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter, samtalar med P1 Kulturs Måns Hirschfeldt om Tove Jansson i skuggan av Mumin.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".