Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Religion i skola och på universitet
Fre 12 jun 2009 kl 16:00
Människor och tro tar upp två aktuella ämnen med anknytning till religion och utbildning. Bönerum i den kommunala skolan - är det en naturlig del av religionsfriheten, eller ett brott mot läroplanens icke-... konfessionella värdegrund? Reportage av frilansjournalisten Sara Moien och analys med Jenny Berglund, religionsforskare vid Södertörns Högskola. Högskoleverket har riktat skarp kritik mot ett flertal av de teologiska utbildningarna och menar att de lägger för stort fokus på det kristna inslaget i undervisningen. Kan tro och vetande förenas på svenska universitet och högskolor? Debatt med Thomas Österberg, opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen och Patrik Lindenfors medlem i förbundet Humanisterna.

Valet i Iran väcker frågor om hur religiöst det iranska systemet egentligen är idag och hur stor tilltron till de religiösa ledarna är bland iranierna. Agilhi Mohamed från Sveriges Radios persiksa redaktion och Irankännaren Rouzbeh Parsi medverkar. Dessutom, reflektioner från Teheran av Cecilia Uddén.

Irshad Manji, välkänd kanadensisk muslimsk feminist och författare är på Sverigebesök. Hennes bok "Det muslimska problemet idag" har getts ut i ett trettiotal länder och nu vill hon med sin film "Faith without fear" återupprätta islams tradition av fritt tänkande och blottlägga vad som enligt henne, lett till att många muslimer idag utsätter varandra för förtryck. Hör henne i ett samtal om sin egen tro, om vad Barak Obama egentligen sa i sitt prisade Kairotal och varför många unga muslimska män i västvärlden radikaliserats.

Producent: Åsa F Vestergren

Programledare: Tithi Hahn

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Fre 18 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 11 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 04 aug kl 15:04(44 min)
Människor och tro
Fre 28 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 21 jul kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".