Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...
Ett avsnitt från Odla med P1
Spireahäck, liljebaggar och rosplantering i Odlas telefonväkteri
Mån 01 jun 2009 kl 14:00
Mitt i försommargrönskan sände vi juni månads första telefonväkteri direkt från Linnés egen trädgård i Uppsala. Där svarade växtdoktorn Maj-Lis Pettersson på lyssnarfrågor om spirea- och berberishäckar... Sofia i Göteborg fick rådet att föryngra sin spireahäck genom att klippa ner den rejält direkt efter blomningen - eller att satsa på en helt ny häck. Maj-Lis föreslog några bra sorter som också kunde passa bra som ersättning för en tråkig och risig berberishäck vi fått brev om: Björkspirea "Tor". Den är rikblommande med vita blomklasar, vacker höstfärg och ca 0,8 -1,2 m hög. Praktspirea "Little Princess". Rikblommande med ljust rosa blommor, 0,5-0,7 m hög Båda finns som E-planta. (En kvalitetsmärkning av träd och buskar utvalda för svenskt klimat.) Vi fick också samtal om de vackert röda, men ack så glupska liljebaggarna, och om jordloppor som gnager på bland annat rädisblast och den den låga marktäckaren aubretia. Gunilla på Öland fick råd om sin tynande kaprifol - den har för torrt och för lite jord där den står och borde helst bytas ut till förslagsvis en småblommig klematis. Och Karin på Vindö fick hjälp mot fläckar på rhododendronblad. Det kan bero på att den står i för lite jord eller för kalkrik jord. Maj-Lis hann också ge Elisabet anvisningar om jordbyte och eventuell kalkning vid nyplantering av rosor på en plats där det tidigare också stått rosor. Alla frågor och svar kan du höra i när Odla med P1 sänds i repris natt mot tisdag kl. 00.03 och lördag den 6 juni kl 12.05 Programmet finns också att lyssna på via hemsidan, och kan laddas ned som poddradio. Programledare i det gröna: Lena Redin.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Odla med P1
Odlandet fortsätter! Mån 11 sep kl 10:35(25 min)

Även om hösten är här, och frosten redan drabbat delar av landet, går det utmärkt att så och plantera en hel del.

Henrik Sjöman visar Gustaf hur och varför man beskär träd och buskar i juli, augusti och september (JAS-beskärning).

Odla och äta året om Mån 28 aug kl 10:35(24 min)

Husbehovsodlaren Sara Bäckmo berättar hur hon gör för att odla så mycket mat som möjligt så enkelt som möjligt.

Anette Nilsson och hennes man Stefan i Boäng odlar sommarblommor och grönsaker ihop i Skåne. Det blir vackert också efter man har skördat. Direktsändning från Botaniska trädgården i Uppsala.

Så delas en perenn Mån 14 aug kl 10:35(25 min)

Roger Holt, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, delar fleråriga växter (perenner) för att få fler plantor, men också mer blomning.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".