Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Debatt och kritik möts i kulturredaktionens direktsända diskussionsprogram.
Ett avsnitt från Nya Vågen
Moralist, javisst!
Tis 09 jun 2009 kl 15:00
Vad sysslar moralfilosoferna med? Inte tömmer de giftbägare på stadens torg i alla fall. Den senaste gången en moralfilosof orsakade rabalder var väl när utilitaristen Peter Singer försvarade barmhärtighetsmord... på 90-talet. Ett sällsynt gästspel på kultursidorna gjordes av filosofen Torbjörn Tännsjö häromveckan, när han diskuterade kontroversen kring Konstfack och studenten Anna Odell. Annars är det tyst. För å andra sidan verkar moralfrågor mer populära än någonsin. I programmet Christer i P3 är Moraltestet ett av de mest folkkära inslagen. Dussintals makthavare, från Beatrice Ask och Leif Pagrotsky till Alex Schulman och Margret Atladottir, anmäler sig varje vecka för inspektion hos den bistre filosofen Bengt Brülde, vars uppgift är att granska deras moraliska argumentation. Lars von Triers slasherfilm Antichrist har fått filmkritiker världen över att klia skallarna kala. Kvinnofientlig horrorpastisch? En ironisk hyllning till Tarkovskij? Intressant misslyckande? Au contraire: Matti

Vad sysslar moralfilosoferna med? Inte tömmer de giftbägare på stadens torg i alla fall. Den senaste gången en moralfilosof orsakade rabalder var väl när utilitaristen Peter Singer försvarade barmhärtighetsmord på 90-talet.

Ett sällsynt gästspel på kultursidorna gjordes av filosofen Torbjörn Tännsjö häromveckan, när han diskuterade kontroversen kring Konstfack och studenten Anna Odell. Annars är det tyst.

Vart tog ni vägen?

För å andra sidan verkar moralfrågor mer populära än någonsin. I programmet Christer i P3 är Moraltestet ett av de mest folkkära inslagen. Dussintals makthavare, från Beatrice Ask och Leif Pagrotsky till Alex Schulman och Margret Atladottir, anmäler sig varje vecka för inspektion hos den stränge filosofen Bengt Brülde, vars uppgift är att granska deras moraliska argumentation.

Nyligen började också tidningen Metro Student med ett liknande test, liksom ridsportsmagasinet Hippson. Och på filosofienheten på KTH sysslar moralforskningen med angelägna samhällsfrågor: övervakning, trafiksäkerhet och klimatförändringar. Kanske är moralfilosofin i själva verket mer angelägen än någonsin?

I veckans program hör du intervjuer med Christer Lundberg, programledare för Christer i P3, och med Per Sandin, forskare vid KTH:s filosofiavdelning. I studion diskuterar moralfilosoferna Folke Tersman, professor i praktisk filosofi och författare till boken Hur bör du leva?, och Lena Halldenius, docent i praktisk filosofi och arrangör för Nya Teoriklubben.

Dessutom: Lars von Triers slasherfilm Antichrist har fått filmkritiker världen över att klia skallarna kala. Kvinnofientlig horrorpastisch? En ironisk hyllning till Tarkovskij? Intressant misslyckande? I studion diskuterar Hynek Pallas, filmkritiker på Weird Science och SvD, och kulturradions Katarina Wikars och Gunnar Bolin.

Programledare: Kim Nordberg.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Nya Vågen
Nya Vågen
Tis 17 dec 2013 kl 14:03(44 min)
Nya Vågen
Tis 03 dec 2013 kl 14:03(44 min)
Nya Vågen
Tis 26 nov 2013 kl 14:03(45 min)
Nya Vågen
Tis 19 nov 2013 kl 14:03(44 min)
Nya Vågen
Tis 12 nov 2013 kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".