Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Det våras för mammorna!
Mån 08 jun 2009 kl 14:00
De svenska mammorna går en ny vår till mötes, åtminstone i litteraturen. Där är det självklart att de kvinnliga huvudpersonerna yrkesarbetar - de kvinnliga svenska deckarna är inte bara hjältinnor, de... är mammor också. I andra länder skildras det istället ofta som en omöjlighet att kombinera yrkesliv och moderskap. Det säger Christine Farhan som nyss kommit ut med en bok om litterära mammor i Sverige och Tyskland. De svenska mammorna har också uppvärderats på senare år. På sjuttiotalet skildrades de med aggressioner och hat, och målet var att frigöra sig från dem. Idag finns istället en längtan efter att förstå sin mamma och den roll hon spelat i ens liv. Dessutom får vi följa med på en promenad i gångarna på IKEA för att ta reda på vad det egentligen är som lockar så med sexkantsnycklar och platta paket. Kulturgeografen Frida Andersson har shoppat med olika IKEA-kunder, och hon säger att det är själva shoppingupplevelsen som är nyckeln till framgång. Billigt brukar ju betyda dåligt, men inte när vi får ett bra pris mot att vi gör halva jobbet själva. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".