Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
KONSERT: Verdis Requiem från Lunds Körfestival
Mån 21 nov 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Sköra dödssuckar varvas med innerliga böner med ångestfyllda skrik och en av den klassiska repertoarens mest älskade ”refränger”, Dies Irae. Lyssna när Lunds Körfestival avslutas med Verdis dödsmässa.

Efter Verdis succé med Aida 1870 skulle världen inte få se en ny opera av honom på 16 år. Han hade fullt upp med att åka runt och kontrollera framföranden av hans verk samtidigt som hans tid togs upp allt mer av ett triangeldrama mellan honom och sopranerna Stoltz och Strepponi. Dessutom behövde han inte längre arbeta och slita för brödfödan längre efter en lång rad stora och lukrativa succéer på operascenen. Istället för operor lade Verdi sin energi på att skriva sitt minst lika dramatiska Requiem.

Den explosiva dies irae-satsen är säkert det de flesta förknippar med detta verk men Verdi använder sig av starka kontraster här. Några av höjdpunkterna kan också sägas vara solisternas innerliga acapella-kvartett över texten "gör så de döda blir levande", den sprudlande och samtidigt pampiga sanctus-satsen eller sopransolistens panikslagna "fräls mig, Herre, från den eviga döden".

 1. Verdi: Messa da Requiem
  Solister: Julia Alexeeva, sopran, Helena Zubanovich, mezzosopran, Paolo Ferreira, tenor och Vazgen Ghazaryan, bas.
  Malmö operas orkester med kör.
  Dirigent: John Fiore.
  Konsert 23/10, Allhelgonakyrkan, Lund.
 2. Ludwig van Beethoven: Violinsonat nr 7 c-moll. Valerij Sokolov, violin och Jevgenij Isotov, piano. Från schweiziska radion.

Producent: Lotta Waldenmark
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.10
  Julia Alexeeva (Sopran), Helena Zubanovich (Mezzosopran), Paolo Ferreira (Tenor) Vazgen Ghazaryan (Bas), Malmö Operas Orkester Med Kör, John Fiore (Dirigent) - Verdis Requiem
  Kompositör: Giuseppe Verdi
 • 20.33
  Valerij Sokolov (Violin), Jevgenij Isotov (Piano) - Violinsonat Nr 7 C-Moll
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".