Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
En lektion i fred: Ekots Thella Johnson i Tammerfors
Fre 11 nov 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 11 november 2016. Tammerfors.

Knyt handen riktigt hårt. Så hårt det bara går. Be sedan personen bredvid dig försöka öppna din knutna näve.

Igår var det Ahtisaari-dagen. Den årliga dagen i Finland som anordnas av myndigheter och ministerier i samarbete med det internationella konflikthanteringsinstitutet CMI, organisationen grundad och ledd av den förre presidenten i Finland Martti Ahtisaari. Han är inte bara tidigare president utan har också belönats med Nobels fredspris för sina medlingsinsatser i bland annat Kosovo.

När Ahtisaari och hans team ordnar sin temadag får skolorna i en utvald finländsk stad besök av fredsmäklare i världsklass. Folk som arbetat med att försöka få gerillaledare och presidenter att mötas, som slitit sitt hår för att något gått fel i sista minuten och kränkta känslor, hämndbegär, eller bara slumpen, tagit överhanden och allt har fallit och måste börja om från början.

Men den här vintermorgonen i skolan i Tammerfors är det inga ärrade världsledare på varsin sida om ett massivt ekbord, endast barn.

Barn som såklart också har konflikter med varandra och med sina lärare. Även lärarna har sina inbördes gräl; på en av skolorna jag besöker berättar några elever hur det både bland dem och lärarna just nu råder olika uppfattningar om Putin och Rysslands politik, om det Ryssland gör i världen är OK eller inte.

”En konflikt som pågår ute i världen kan snabbt sprida sig också i en vanlig finländsk skola. Just därför är det så viktigt att redan i skolan ha redskap för att undvika att konflikter eskalerar”, säger en av CMI:s främsta experter, Irakkännaren Husein Al-Taee.

I skolaulan i Tammerfors försöker Emilia som går i tvåan på gymnasiet bända upp sin kompis Danielas fingrar. Greppen hårdnar och knogarna vitnar. Än så länge skrattar de, det här är ju en övning.

Så bryter en av fredsmäklarna. ”Nu får ni släppa. Var det någon som lyckades lösa greppet, öppna den knutna näven”, frågar hon.

Det blir tyst. Ingen har lyckats bända loss sin kompis fingrar.

”Jag är bara nyfiken”, fortsätter föreläsaren. ”Var det någon av er som helt enkelt frågade… skulle du kunna tänka dig att öppna din hand?”

Men nej, det hade ingen gjort.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönikan 12 december 2017, Kina.

Utrikeskrönika den 11 december 2017.

Om Nobelsk röra: Jens Möller i Oslo Fre 08 dec kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 8 december 2017. Oslo.

Förlorarnas regeringsvåndor Tor 07 dec kl 10:00(3:47 min)

Utrikeskrönikan 7 december, Berlin

Utrikeskrönikan 6 december 2017. Jerusalem.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".