Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Du får styrka åt din start på dagen. Tankar och reflektioner delas.
Ett avsnitt från Morgonandakten
Vart ska jag fly för din blick - Lars Segerstedt
Fre 09 dec 2016 kl 05:45
Lars Segerstedt, sjukhuspräst vid Sjukhuskyrkan på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Veckans morgonandakter har "flykt" som tema.

- För många år sedan stod jag på en av de natursköna strandplatserna vid Norrlandskusten. Jag skulle hålla en kort betraktelse vid lägerelden. Jag läste ur psaltarpsalmen 139, berättar Lars Segerstedt.

Tog jag morgonrodnadens vingar, gick jag till vila ytterst i havet, skulle du nå mig även där och gripa mig med din hand

Det slog mig då att det som för mig kändes som tillflykt kunde av andra upplevas som något hotfullt, något att fly från.

Text

Psaltaren 139:1-12

Musik

Din klara sol går åter upp med Anders Widmark
Nattens mörker en lovsång från Taizé

Lars Segerstedt

är församlingspräst i Umeå sen 1985. Nu sjukhuspräst för flera församlingar i Norrland. Fyrabarnsfar med bild och ton som inspiration och glädje i livet!

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Morgonandakten
Symbolvärldar – Tom Shulevitz Igår kl 05:45(10 min)

Idag tänds det andra av de åtta Chanukkaljusen. Chanukka betyder invigning och det är till minne av templets återinvigning i Jerusalem man håller högtid.

Chanukka – Tom Shulevitz Tis 12 dec kl 05:45(10 min)

Ikväll tänd det första ljuset i de judiska hemmens åttarmade ljusstake. Liksom under andra judiska högtider spelar även maten den speciell roll och musiken förstås.

Morgonmeditation – Tom Shulevitz Mån 11 dec kl 05:45(10 min)

I begynnelsen drog sig den evige tillbaka för att skapa utrymme för universums tillblivelse. Medeltida judiska mystiker benämnde detta tillstånd Tzim-Tzum.

Ljuset lyser i mörkret - Lars Segerstedt Fre 08 dec kl 05:45(10 min)

Lars Segerstedt är sjukhuspräst vid Sjukhuskyrkan på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Veckans morgonandakter har "ljus" som tema.

Om ljuset - Kristina Issa Tor 07 dec kl 05:45(10 min)

Under veckans tem Ljus talar idag Kristina Issa, ung engagerad musiker med rötter i Syrien och den romerskt ortodoxa kyrkan.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".