Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Med korset mot islam
Fre 29 maj 2009 kl 16:00
Bakom kristna kors och stoppskyltar mot moskéer samlades de europeiska högerpopulisterna till en Anti-Islam-kongress i Köln i början på maj.

Här fanns politiker från Belgien och Österrike och ultranationalistiska partier från Frankrike, Italien och Spanien. Arrangörer var det Islamkritiska partiet Pro Köln som vill stoppa ett moskébygge i stadsdelen Ehrenfeld. Men man har också andra gemensamma mål, som en gemensam partigrupp i EU parlamentet där man hoppas på en vågmästarroll för att kunna driva en antimuslimsk och ultranationalistisk politik.

- Räkna med att högerextremism och högerpopulism kommer att öka kraftigt i Europa i finanskrisens spår. Det är dessutom bättre organiserade än tidigare. Det är hög tid att ta yttersta högern på allvar, säger den tyske professorn Christoph Butterwegge, expert på högerextremism och högerpopulism.

Reportage i Människor och tro av Ikarosvinnaren Christoph Andersson.

Ett blodigt dåd i ett sikhiskt tempel i Wien ställer frågor om hur enhetlig sikhismen egentligen är. Målet för attacken var två gästande guruer från Indien, som anfölls mitt under pågående bön. En av guruerna, Sant Ramanand, dog av sina skador och nio människor skadades. Den tradition som gurun representerade tillhör inte sikhismens huvudfåra, och det var av allt att döma om en strid om synen på den heliga skriften och vem som får kalla sig guru, som utlöste dådet. Religionshistorikern Kristina Myrvold vid Lunds universitet förklarar bakgrunden.

Han var en i teamet bakom TV succén Klass 9A.  Han är en uppskattad föreläsare. 1997 blev han svensk juniormästare i karate och han är mental tränare. Nu kommer boken "Själförsvar" om hur vi med hjälp av treenigheten kropp, tanke och känsla kan bygga en positiv tillit. Hör Igor Ardoris i Kvartsamtalet om vad han menar med själförsvar och hur hans egen väg mot ett helare rikare liv sett ut.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Igår kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 14 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 07 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 31 aug kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 24 aug kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".