Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett livsfilosofiskt kulturprogram med Eric Schüldt
Ett avsnitt från Livet och Döden
Upplevelser av magi
Lör 23 maj 2009 kl 16:00
Veckans avsnitt av programmet Livet och döden med Eric Schüldt har titeln "Upplevelser av magi". För alla barn är livet ett äventyr. Världen ska upptäckas, bakom varje hörn kan något spännande, outforskas... finnas. För många avtar den här förmågan - att se och upptäcka det oväntade. Men hos några finns den kvar.

"När jag började skolan kunde jag inte läsa.

Allting ändrades då jag i skolbiblioteket hittade den tjockaste bok jag någonsin sett. Jag läste den sju gånger efter varandra. Jag läste om magi, andra världar och svunna tider. Det var som att läsa en dagstidning, allt var verkligt in i minsta detalj.

Jag var åtta år gammal och det gick att öppna en bok och nästan rent fysiskt försvinna in i den. Ett ögonblick tog det att förflytta sig till sagans salar.

På alla äventyr var jag med. Jag hittade skatter och blev inbjuden att sova framför elden i det ensliga huset. Utanför det timrade väggarna fanns en farlig värld, men framför brasan, bland pipröken och historieberättandet, härskade tryggheten. Mitt fantiserande gick så långt att jag någonstans hoppades att även jag hade en magisk kraft. Kanske var den bara dold för mig.

När jag tänker tillbaka på den tiden, på den typen av fantiserande,kan jag fortfarande känna den intensiva upplevelsen av drömsk verklighet som läsandet innebar. Det är en lätt melankolisk upplevelse och någonstans inom mig fortfarande finns en skog där det alltid är skymning.

Jag läser inte samma sorts böcker längre och kanske har jag blivit sämre på att drömma.

Men i nästan allt jag gör finns det i alla fall en liten del av mig som vill hitta tillbaka. Tillbaka till den där brasan som var omsluten av trygghet, historieberättande och piprök."

Medverkar i det här programmet gör Ola Salo och Christopher O'Regan.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Livet och Döden
Livet och Döden
Lör 06 nov 2010 kl 18:00(30 min)
Livet och Döden
Lör 11 sep 2010 kl 15:03(30 min)
Livet och Döden
Lör 04 sep 2010 kl 15:03(30 min)
Livet och Döden
Lör 28 aug 2010 kl 15:03(30 min)
Livet och Döden
Lör 21 aug 2010 kl 15:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".