Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
KONSERT: Triller + Floating Sofa Quartet
Tis 06 dec 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör två konserter från sommarens Korrö Folkmusikfestival, bland annat med den helt nya multiskandinaviska folkmusikgruppen Floating Sofa Quartet.

Triller drar tankarna åt kammarmusiken: fiolen och klarinetten, till det läggs slagverk och gitarr med fokus på driv och en välbalanserad mängd ösighet. Triller är en grupp musiker med olika bakgrund som samlats kring sin strävan att låta den svenska folkmusiken andas, vara levande och utvecklas. De gillar alla att leta låtar ur gamla notböcker från 1700-talet och ge musiken liv på nytt, samtidigt som egna kompositioner också får ta en stor plats i repertoaren.

I musiken finns vemod, ålderdomlighet och samtidigt nyskapande och nyfikenhet. Musikerna vill skapa olika stämningar, men alltid ha melodin i fokus och förmedla värme och spelglädje.

Sin geografiskt förankrade inspiration hittar gruppen från den västgötska och uppländska traditionen där klarinetten har haft ett starkt fäste, men även från Närke och Gotland. Och visst låter sig gruppen även lockas av toner från övriga Norden, Östeuropa och lite Irland. Musiken är liksom lätt och böljande, mjuk fast snabb i sina vändningar, dansant och gungande, med Pontus Estling, Erik Ronström, Sheshti Johansson och Jens Linell. 

Floating Sofa Quartet är en helt ny multiskandinavisk folkmusikgrupp med unga lovande musiker från Danmark, Sverige och Finland. Gruppens fyra musiker möttes på Nordtrad konferensen i Vilnius och fann snabbt varandra i en gemensam uppfattning om den traditionella folkmusiken i den urbana världen.

Med den udda sättningen tramporgel, traversflöjt, fiol och kontrabas skapar de ett varmt och modernt sound av både nya och gamla kompositioner från de tre respektive länderna. Med Malte Zeberg, Leija Lautamaja, Mads Kjøller-Henningsen och Clara Tesch.

  1. Triller, Pontus Estling: klarinett, Sheshti Johansson: violin, Erik Ronström: gitarr, Jens Linell: slagverk.
  2. Floating Sofa Quartet, Leija Lautamaja: tramporgel, Mads Kjøller-Henningsen: traversflöjt, Clara Tesch: fiol, Malte Zeberg: kontrabas. Korrö Folkmusikfestival 25 – 31 juli, SR P2 Live.

Programledare: Lisa Henkow
Producent: Pia Bygdéus

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.22
    Floating Sofa Quartet - Vill Du Flyga
    Kompositör: Lautamaja, Leija
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

En av Latinamerikas stora kulturpersonligheter Violeta Parra skulle 2017 ha fyllt 100 år. Det firades på Musikaliska i Stockholm med sju artister som tagit sig an Violetas sånger med stor passion.

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Kullervo är oäktingen som säljs som slav. Han utsätts för all sorts grymhet, fast överlever och hämnas med hjälp av magi – men Kullervo förstör och förgör i stort sett allt han ställs inför...

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".