Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd för finsmakare. Birgitta Tollan gör envisa och kärleksfulla radioundersökningar av musik och liv...
Ett avsnitt från Tollans musikaliska
Kvinnors musik - på väg! Del 4.
Tis 06 dec 2016 kl 16:00
Möt tre tonsättare som inte låter sig hejdas av genregränser: Kajsa Magnarsson, Ida Lundén och Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Penis-attrapp, plast, nål och tråd och röstekvilibrism används i musiken.

Tonsättaren och ljudkonstnären Ida Lundén nominerades 2016 till Nordiska rådets musikpris för sitt stycke Songs My Mothers Taught Me. Tillsammans med Liselott Norelius och Ann Rosén bildade Ida Lundén 2009 Syntjuntan. Med nål och tråd syr de sina egna synthesizers! Syntjuntan vill ge kvinnor möjlighet att stilla sin nyfikenhet på teknologi och elektronik. Att hjälpa kvinnor till ett större tekniskt självförtroende så att de kan förverkliga sina drömmar om att komponera och framträda. Ida Lundén använder förutom nål & tråd och fågelljud i sina kompositioner, upphittad plast.

- I stycket Pygostylia använde jag mig  av de fyra vanligast förekommande föremålen i haven. Det är plastkorkar, plastflaskor, frigolit och plastpåsar.

 

Tonsättaren och röstkonstnären Maja Solveig Kjelstrup Ratkje har skrivit verk för de flesta ensemble-konstellationer, inte minst symfoniorkester. Hon har även framträtt i avantgardistiska noice-sammanhang över hela världen.

Maja Ratkje skrev boken Experimentell Kvinneglamm, ungefär Experimentellt Kvinnostoj. Den ingick i en serie av 12 utgivningar med anledning av att Norge firade 100 år av kvinnlig rösträtt. Maja hade så mycket på hjärtat att det blev den längsta boken med sina 138 sidor!

Maja Ratkje berättar om en nystartad kurs som stödjer unga kvinnor som har lust att komponera, oberoende av genre. Tonsättaren Rune Rebne leder kursen. Han var tidigare tränare för det kvinnliga norska landslaget i backhoppning och fick tusen procent fler kvinnor att ägna sig åt backhoppning! Andelen kvinnor i Norsk Komponistförening har under de senaste tio åren stått stilla på 10 %. Nu hoppas man att genom denna satsning kunna öka antalet kvinnor.

- Min hypotes är att det mesta blir könat till mäns favör, tills det motsatta är bevisat, säger Maja i programmet och bevisar motsatsen i sin Concerto for Voice.

- Litteratur för klassisk sång är så begränsad för kvinnor! Uttrycket är så extremt polariserat och onyanserat, förklarar Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Under lång tid var vi hänvisade till de myter som fanns kring kvinnliga sångsolister. Vi skulle antingen sjunga romantiskt förförande eller vara hysteriska. Och sångerskor fick i berättelserna endast förhålla sig till män eller till modersrollen, säger Maja.

- De flesta genrer är faktiskt definierade av män. Vid institutionerna har män makten och sätter ramarna kring det sångliga uttrycket. Dessutom har män skrivit sångerna. Som en kvinna som vill sjunga annorlunda känner jag mig perifer och automatiskt utanför kanon. Rösten måste jämställas med andra instrument. Vi måste göra uppror mot den fina flickans sångliga uttryck! säger Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

 

Tonsättaren och ljudkonstnären Kajsa Magnarsson, som är dotterdotter till Huldas Karin i Evert Taubes visa, spelar gitarr med en penisattrapp och komponerar en sorts bön till minne av Aisha Ibrahim Dolo, den 13-åriga somaliska flicka som blev överfallen och våldtagen och som straff stenades till döds.

 

Musiklista:

Forest food

Corinne Von Dardel,

Stensöta Karin Wiberg, Violin

 

Vridna Vågsång

Lo Kristenson,

Tove Bagge, Viola Hanna Cronhjort, Kontrabas Julija Morgan, Violin

 

Strap-On

Kajsa Magnarsson,

Kajsa Magnarsson

 

acid

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje,

Maja Solveig KjelstrupRatkje

Rune Grammofon, RCD2028 

 

Songs My Mothers Taught Me

Ida Lundén,

Ida Lundén

 

Tyskamossarnas sugluft

Ida Lundén,

Ida Lundén

 

Pygostylia akt1

Ida Lundén,

Ida Lundén M Fl

 

acid

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje,

Maja Solveig KjelstrupRatkje

Rune Grammofon, RCD2028

 

Norge i Rött

Spunk Maja Solveig KjelstrupRatkje,

Spunk Maja SolveigKjelstrup Ratkje

RuneGrammofon, RCD2026

 

Concerto for Voice (moods IIIb)

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje,

Cikada Ensemble, Christian Eggen

 

Concerto for Voice (moods IIIb)

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje,

Cikada Ensemble, Christian Eggen

 

And sing while thou on pressed flowers dostsleep

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje,

Cikada Ensemble, Christian Eggen

 

La Katla

Kajsa Magnarsson,

Kajsa Magnarsson

 

La Katla

Kajsa Magnarsson,

Kajsa Magnarsson

 

Överfallasalarmsorgel

Kajsa Magnarsson,

Kajsa Magnarsson

 

Överfallasalarmsorgel

Kajsa Magnarsson,

Kajsa Magnarsson

 

Strap-On

Magnarsson,

Magnarsson

 

Aisha

Kajsa Magnarsson,

Södra Latins Kammarkör

 

Aisha

Kajsa Magnarsson,

Södra Latins Kammarkör

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Tollans musikaliska
Huvudstäder - Upptakt Reykjavik Tis 12 dec kl 16:00(43 min)

I Upptakt Reykjavik, reser vi till världens nordligaste och Europas västligaste belägna huvudstad. Vad spelar dåvarande kulturministern Katrín Jakobsdóttir, i sin iPod? Nu är hon premiärminister!

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Hur många nottecken behövs för en opera? Möt tonsättarna Ylva Q Arkvik och Jonas Forssell.

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Vi möter vi de tre tonsättarna Tebogo Monnakgotla, Ylva Nyberg Bentancor och Jonas Bohlin.

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Vi möter Victoria och Daniel, inte kungligheterna utan de två tonsättarna Daniel Börtz och Victoria Borisova-Ollas.

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Vi möter vi de olikartade tonsättarna Madeleine Isaksson och Anders Hillborg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".