Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Margareta Svensson, Paris
Tis 15 nov 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 15 november 2016. Paris.

Paris tisdag.

Är Nicolas Sarkozy Frankrikes svar på Donald Trump? Den frågan diskuteras i franska medier, för sedan Trump blev vald, är det Sarkozy som tydligast har försökt rida på svallvågorna från USA.

Inte för att han omfamnar Trump, själv påstår han sig vara närmare Clinton - men han lånar uttryck och är positiv till amerikanernas val: han säger att man måste lyssna till folket och det amerikanska folket har uttryckt att de vill ha förändring. Att det får vara slut på den enda tankens tyranni  och att han, Sarkozy vill vara den tysta majoritetens röst.

Man kan invända att Sarkozy som tidigare president - är en del av det politiska etablissemanget - men han ser sig tydligt som en utsatt outsider, vilket inte minst märks i den energi han lägger ner i kampanjandet.

Bättre att utmana Nationella Frontens Marine Le Pen på hennes egen planhalva tycks han anse och förbereder sig för det som inte minst Marine Le Pen själv gärna framhåller - nämligen att hon högst troligt kommer att gå vidare till en andra valomgång i presidentvalet nästa vår. Sarkozys taktik är att ligga så nära henne som möjligt utan att byta parti.

Han är den av kandidaterna som skapar mest buller och rubriker. Ena dan ifrågasätter Sarkozy klimathotet - i nästa föreslår han en särskild amerikansk  koldioxidskatt OM Trump upphäver klimatavtalet.

Sarkozy  vill förbjuda burkinin och kvinnor bör inte få bära slöja på universitetet, säger han och försvarar gärna den muslimska kvinnans rätt att klä sig i jeans eller minikjol.

På söndag äger primärvalet rum för de franska konservativa Republikanerna. I opinionsmätningarna leder den tidigare premiärministern Alain Juppé,  Sarkozy är näst populärast, trea ligger hans tidigare premiärminister Francois Fillon. Men han börjar knappa in och debatten lär hårdna.

Vem som kommer att kandidera för Socialisterna, är fortfarande en öppen fråga. De  håller sitt primärval i januari.

Kommer president Francois Hollande att ställa upp i valet, eller gör hans premiärminister Manuel Valls det och vad det betyder  om den tidigare och avhoppade ekonomiministern i den socialistiska regeringen Emmanuel Macron ställer upp i valet med  ett helt nytt parti?

Än så länge är allt öppet för spekulationer och allt vänds och vrids på in i det sista. Det politiska livet i Frankrike är inte tråkigt.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan 19 oktober 2017. Bogotá.
Utrikeskrönikan 19 oktober 2017. Bogotá.
Utbildningskrönikan den 18 oktober 2017. Gaza.
Igår kl 10:00(3:04 min)
Utbildningskrönikan den 18 oktober 2017. Gaza.
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Tis 17 okt kl 10:00(3:10 min)
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Utrikeskrönika, Claes Aronsson i London
Mån 16 okt kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Mån 16 okt kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Utrikeskrönikan den 13 oktober.
Fre 13 okt kl 10:00(3:10 min)
Utrikeskrönikan den 13 oktober.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".