Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
P1 Kultur från Istanbul (15/11)
Tis 15 nov 2016 kl 13:01
Ungefär en halv miljon personer besöker Istanbuls Internationella bokmässa. Samtidigt upplever Turkiet en politiskt väldigt turbulent tid, med många fängslade författare och journalister. Välkommen!

P1 Kultur med Mona Masri sänds från en uteservering i Istanbul, inte långt från Istanbuls Internationella bokmässa, som med sina ungefär en halv miljon besökare är en av de största i Europa. Samtidigt upplever Turkiet en politiskt väldigt turbulent tid: Sedan kuppförsöket i somras har författare och journalister fängslats utan rättegång och medieföretag och förlag tvingats stänga ned.

Hur påverkas en bokmässa - en symbol för det fria ordet- av ett allt hårdare politiskt klimat? Kan folk fortfarande uttrycka sig fritt? Hur uppmärksammas de fängslade författarna, är de kanske rentav redan bortglömda?

Mona Masri och Fredrik Wadström har rört sig genom mässvimlet och bland annat talat med den fjortonårige mässbesökaren Beyza Kayaa, redan en veteran på mässan som hon besökt varje år sedan hon fyllde tio. Hon har tagit med sig en resväska hon tänkt fylla med rabatterade böcker.

De har också träffat ordföranden för den turkiska förläggareföreningen, Metin Celal Zeynioglu; medarbetare från bokförlaget Evrensel och så mässans egen hedersgäst: den åttioåriga filosofen Ioanna Kucuradi, som skrivit boken "Persistance and hope in the pursuit of human rights and values". 

I programmet hör vi också frilansjournalisten Tomas Thorén, som varit bosatt i Turkiet sedan 2008, analysera hur landet förändrats på dessa åtta år. 

Programledare: Mona Masri
Producent: Fredrik Wadström

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".