Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dagsaktuell talkshow om den popkulturella världen, med Linnéa Wikblad och Sara Kinberg.
Ett avsnitt från PP3
Gästpodden med Laura Albert
Fre 18 nov 2016 kl 15:01
JT LeRoy beskrivs ofta som världens största litterära bluff. Hör författaren Laura Alberts egna ord om händelsen och hur livet efter har varit.

JT LeRoy blev känd i slutet på 90-talet när han släppte boken ”Sarah”, en självbiografisk roman om en ung pojke från Virginia. Han beskriver hur mamman var en ”lot lizard” (en prostituerad som söker sig till truckers). Boken avhandlar hur JT blir sexuellt utnyttjad, misshandlad och psykiskt skadad till den grad att han själv börjar prostituera – och senare fick HIV.

JT LeRoy gjorde dundersuccé, litteraturvärlden i USA skrek av glädje över kvalitén på skrivandet, men det rådde även en stor fascination för den androgyna mystiska författaren och hans tuffa förflutna.
Succén blev så stor att JT LeRoy, trots sin medieskygghet och faktumet att han bar solglasögon samt blond peruk överallt, fick filmkontrakt på boken. Han började umgås med alla möjliga kändisar, inom både film-, musik- och litteraturvärlden, t.ex Winona Ryder, Courtney Love och Tom Waits. Han blev en oerhörd IT-person.

Bluffen avslöjas
Runt 2005, efter att JT LeRoy publicerat sin novellsamling ”The heart is deceitful above all things” började journalister nysta lite i författarens identitet. Då släpps bomben att JT egentligen inte finns på riktigt. Man avslöjar att han bara är en påhittad persona, uppfunnen av musikern Laura Albert som i sin tur poserat som JT:s sidekick ”Speedie” under åren som gått. Hon som spelade JT var i själva verket Laura Alberts svägerska Savannah Knoop.

Lauras liv raserade efter detta. Utöver att bli stämd på 800 000 av filmbolaget som köpt rättigheterna till boken ”Sarah” så blev hon fullständigt utfryst – en outsider i alla de platser hon tidigare rört sig i.
Många gick ut och kritiserade, tidningar, kändisar, förlag, alltså all som gått på bluffen.

JT LeRoys liv blir dokumentär
Än idag är det många som refererar till JT LeRoy som den största litterära bluffen som gjorts. Något som Laura Albert själv inte ställer upp på. Hon menar att det var en avatar, att hon skrivit under pseudonym.

 Denna händelse har ni blivit till en dokumentärfilm: "Author: The JT LeRoy Story" och den visas nu under Stockholms filmfestival. Laura skulle egentligen varit på plats men fick ställa in. Istället fick vi ringa upp henne.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet PP3
Maria Magdalena och Star Trek vs Star Wars Mån 11 dec kl 14:01(119 min)

Författaren Joel Halldorf pratar med oss om mystiken kring Maria Magdalena och Melody Lovelin, researcher i PP3, berättar om den över 40 år gamla rivaliteten mellan Star Wars och Star Trek.

Änglagård och Día de los Muertos Fre 08 dec kl 14:02(118 min)

Filmen Änglagård fyller 25 och Palmer Lydebrant avhandlar den moderna klassikern. Vi pratar även med Mayte Calderon om mexikanska högtiden Día de los Muertos.

"Solitary film club" och phubbing Tor 07 dec kl 14:01(119 min)

Vi pratar med Niklas och Joakim Faerden om experimentet "Solitary film club" som de tagit del i och sen även om vilka filmer vi förstört genom att pilla för mycket mobilen.

Svenska semesterfilmer och emo-historia Ons 06 dec kl 14:01(119 min)

Hanna Johansson drar genom den svenska semesterfilmens utveckling medan Anton Almqvist droppar in för att berätta om musikgenren emo och dess historia.

Köttets lustar och osynliga stolar Tis 05 dec kl 14:01(119 min)

Henrik Schyffert och Agnes-Lo Åkerlind är med för att snacka om köttätande och nya serien "Köttets lustar". Edvin Törnblom sidekickar även och Mariah Careys mystiskt osynliga scenstol avhandlas.

Upptäck avsnitt från programmet PP3

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".