Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Ett avsnitt från Klotet
Hur länge håller julklapparna?
Ons 21 dec 2016 kl 14:03
Varför håller många av sakerna vi köper så kort tid? Är de gjorda för att gå sönder efter en viss tid eller är det bara dålig kvalité?

Det finns en glödlampa i Kalifornien som lyst i över 100 år. När lampindustrin kom på att det inte går att tjäna pengar om glödlamporna håller så länge så såg man till att sätta ett utgångsdatum på dem. Är det så med många produkter, eller handlar det helt enkelt om att sakerna vi köper produceras så billigt att kvalitén blir därefter?

Nu när julen står för dörren konsumeras det i stora mängder, men tyvärr har allt för många varor en ganska kort livslängd och hamnar i soporna redan till nästa jul. Ska det vara så eller finns det produkter som tillverkas för att hålla länge och som kan repareras på ett enkelt sätt om de går sönder? 

Programledare Marie-Louise Kristola

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Klotet

Vi köper bara mer och mer, trots att många av oss vet att våra konsumtionsvanor inte är hållbara. På fredag är det ”Black Friday”, då vi kan fynda varor i närmaste köpcentrum.

FN:s två veckor långa klimatmöte går nu in på sista veckan. Klotet rapporterar om läget för dagen, och intervjuar några av de tusentals delegater och miljögrupper som finns på plats i Bonn.

Klimathotet flyttar in i rättssalen Ons 08 nov kl 14:03(44 min)

Allt fler medborgare och miljöorganisationer tar juridiken till hjälp när de anser att landets regering inte gör tillräckligt för att hejda klimatförändringarna

Bråttom till framtidens toalett Ons 01 nov kl 14:03(45 min)

Vattentoalettens nackdelar blir tydliga när ett land som Indien ska hitta sanitetssystem till den halva miljard invånare som idag uträttar sina behov i det fria.

Omstridd slutförvaring i slutspurten Ons 25 okt kl 14:03(44 min)

I 40 år har den svenska kärnkraftsbranschen jobbat med att få till ett slutförvar för använt kärnbränsle. Just nu prövas metoden av Mark- och miljödomstolen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".