Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Du får styrka åt din start på dagen. Tankar och reflektioner delas.
Ett avsnitt från Morgonandakten
Härbärget – Marie Demker
Tor 22 dec 2016 kl 05:45
Marie Demker kommenterar ofta samhällsutvecklingen i sitt yrke som professor i statsvetenskap. Denna morgon läser hon ur och reflekterar över Matteusevangeliet.

Härbärget – När Maria och Josef söker en plats att bo under sin resa till skattskrivningen är det fullt överallt. Det finns en anledning till detta. Det är inte en slump, säger Marie Demker i dagens andakt under temat Väntans tider.

- Gud låter sig alltså födas in i vår värld i ett djurstall, inte i ett palats, där bland djuren som idisslar och ger värme, bland djuren och sannolikt i mycket svag belysning, kommer då ett litet barn till världen. Det framgår inte om Maria hade hjälp av några kvinnor i förlossningsarbetet, men jag vill gärna tro det,

Gud låter sig alltså komma till sin skapelse, mitt i sin skapelse och bli till genom sin skapelse på ett sätt som är så förunderligt genomtänkt!

Text

Lukas 2:6-7   

Musik

Sv Ps 114 Stilla natt/Tommy Körberg
Med stort hjärta/Tomas Boström   (Leonard Cohen, Tomas Boström)

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Morgonandakten
Shabbat – Tom Shulevitz Igår kl 05:45(10 min)

Idag är det fredag, jom shishi, den sjätte dagen i den judiska veckan.

Davidsstjärnan – Tom Shulevitz Tor 14 dec kl 05:45(10 min)

David som slogs med Goliat hade själva Herren, sin tro, som sköld, sägs det. Detta är ursprunget till Davidsstjärnan med sina sex uddar.

Symbolvärldar – Tom Shulevitz Ons 13 dec kl 05:45(10 min)

Idag tänds det andra av de åtta Chanukkaljusen. Chanukka betyder invigning och det är till minne av templets återinvigning i Jerusalem man håller högtid.

Chanukka – Tom Shulevitz Tis 12 dec kl 05:45(10 min)

Ikväll tänd det första ljuset i de judiska hemmens åttarmade ljusstake. Liksom under andra judiska högtider spelar även maten den speciell roll och musiken förstås.

Morgonmeditation – Tom Shulevitz Mån 11 dec kl 05:45(10 min)

I begynnelsen drog sig den evige tillbaka för att skapa utrymme för universums tillblivelse. Medeltida judiska mystiker benämnde detta tillstånd Tzim-Tzum.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".