Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Storsatsning ska ge supersnabba kvantdatorer
Fre 23 dec 2016 kl 12:10
Miljardsatsning från EU på kvantteknologi ska leda till nya superdatorer är det meningen. Svenska forskare är med på tåget.

Just nu förbereds EU:s kvantteknologiska satsning som ska ge en miljard euro under tio år för att utveckla nya sensorer, hemlig kommunikation och supersnabba kvantdatorer.

Fysikprofessor Per Delsing från Chalmers tror att vi kan få se kvanttekniska lösningar i våra bilar och telefoner om några år. Professor emeritus Göran Wendin berättar om hur han började arbeta med kvantdatorer för 15 år sedan.

Stefan Filipp från IBM och John Martinis från Google redogör för hur långt deras företag har kommit i utvecklingen av framtidens kvantdatorer och Göran Johansson som är professor i teoretisk fysik på Chalmers tror att EU-projektet kan hjälpa svenska forskare att vara och hitta nya lösningar på de problem som finns.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".