Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Rymdfynd och brädbrädning viktigast 2016
Fre 23 dec 2016 kl 14:03
Årets upptäckter, ebolavaccin och Veckomagasinets julklappstips.

Observationerna av de mystiska gravitationsvågorna från rymden, fyndet av en jordlik planet i vårt närmaste solsystem, och en dators seger över en människa i världens mest komplexa brädspel - där är de viktigaste vetenskapshändelserna 2016 enligt tidskrifterna Science och Nature. Vi fördjupar oss i listorna och hör också vad som är att vänta under nästa år när det gäller artificiell intelligens.

I vetenskapsradions veckomagasin hör vi också om det nya ebolavaccinet, vi hälsar på hos de råttkittlande neuroforskarna i Berlin, hör om varför marinarkeologer sörjer att det inte blir en vindkraftpark i Hanöbukten, och summerar klimatåret 2016. Och så får vi redaktionens julklappstips.

INFORMATION OM FÄLLNING: Inslaget om klimatåret 2016 har fällts av Granskningsnämnden. I inslaget framgick att det varit rekordvarmt på sina ställen på Arktis. Det sades också att det varit omkring 20 plusgrader i lokala områden där det normalt ska vara minusgrader.
Granskningsnämnden konstaterar att inslaget gav det felaktiga intrycket att det hade varit 20 plusgrader i Arktis under december 2016. Det stämmer inte. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".