Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Så lotsades gummibåtar från flyktingboendet
Mån 12 dec 2016 kl 12:10
Med positioner och chatt kan faror undvikas när båtflyktingar ska försöka korsa Medelhavet. Vetandets värld idag berättar hur över 500 gummibåtar kom fram till Grekland.

Dagens mobilteknik har gjort det möjligt att lotsa båtar med flyktingar, som smugglarna släppt ut vind för våg på haven. 

Ahmad Terkawi är flykting från Syrien och hade själv flytt från Turkiet. Han vet vilka risker flyktingarna tar när de sätter sig i gummibåten.

Därför organiserade han en hjälp så att flyktingar kunde navigera båten utan att råka illa ut. Utan dagens mobilteknik med positionering och chatt hade det inte varit möjligt.

I programmet hör du också Annah Björk, journalist, Mattias
Beijmo, digital analytiker, båda utställare på
Tekniska museet, Kamel Deriche, chef för informationssystem UNHCR, Jawed Safi, flykting från Afghanistan, Gustav Martner, Refugee Phones.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".