Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
P1 Kultur: Dansk kulturkanon och tillbaka till Malmberget
Tis 13 dec 2016 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
En ny Danmarkskanon är fastslagen - vad är behovet bakom att definiera det danska? Reportage från Malmberget - en plats i konstant fysisk förändring som gör avtryck i kulturen.

Igår offentliggjordes resultatet i omröstningen för att ta fram en "Danmarkskanon". Det är kulturdepartementet som initierat det som nu kokats ner till tio danska värden och immateriella kulturarv. Men var kommer det politiska behovet ifrån att definiera danskheten? Samtal med danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

Malmberget har i nästan 50 år befunnit sig i fysisk förändring. Malmbrytningen som gröper ur berget och tvingar samhället med sina runt 3400 invånare att flytta. Idag möter vi tre unga kulturarbetare som en gång lämnat sin hemort för att sen återvända till Malmberget och Gällivare.

Dagens essä från OBS handlar om serviceyrken och litterära skildringar av servicesamhället, en arbetarlitteratur som ställer frågor inte bara om den arbetande kroppen, utan även granskar själen. Författaren och litteraturvetaren Nina Björk har läst tidskriften Grantas senaste nummer.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem fungerar över olika perspektiv efter ännu en vecka som präglats av såväl #MeToo-upprop som kontroverser kring det nya museet Louvre Abu Dhabi.

Filmregissören Joachim Trier om "Thelma", intervju med Mary J Blige om "Mudbound", Gradvall och Lorentz förklarar autotune och kritiksamtal om humorserierna "Grotesco", "Full patte" och "Bauta"

Den amerikanska journalisten och författaren Joan Didion är aktuell med ny bok på svenska. Och stjärnkompositören Philip Glass har besökt Sverige, vår reporter har träffat honom.

Samtal om borttagna program och inställda galapremiärer efter #metoo, författaren Primo Levis "Periodiska systemet" och essä om skillnaden mellan att äga och vårda jorden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".