Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Jätteexperimentet som avslöjar materiens mystiska hemligheter
Ons 14 dec 2016 kl 12:10
Kan atomerna prata med varandra? Hur vet en elektron vad den andra gör? Det stora Belltestet avslöjar materiens mystiska kvantmekaniska egenskaper.

Einstein hade svårt att acceptera kvantmekanikens underliga värld. Men en man vid namn Bell skapade ett test som bevisar att den faktiskt finns.

I en gigantisk version av experimentet deltar svenska skolelever tillsammans med frivilliga från hela världen.

På Linköpings universitet sitter professor Jan-Åke Larsson och analyserar resultatet och Martin Cederwall, professor i teoretisk fysik på Chalmers i Göteborg förklarar vad som händer när elementarpartiklarna tycks kommunicera med varandra över stora avstånd.

I programmet får vi också träffa eleverna Hamid Grisevic och Julia Lupascu vid Katedralskolan i Linköping.

Mer om The Big Bell test

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".