Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Psykoterapeuten Allan Linnér möter lyssnare i ett terapeutiskt samtal.
Ett avsnitt från Radiopsykologen
Jag är tredjehandsvännen
Tor 15 dec 2016 kl 11:04
När Lotta bjuder in tjugo kompisar till födelsedagsfest är det bara tre som dyker upp. Ända sen hon var liten har hon haft svårt att få nära vänner att stanna. Vad gör hon för fel?

- Det är som om jag har en osynlig mur omkring mig som jag inte vet hur jag ska riva ner, säger Lotta. Jag försöker vara en god vän, jag är generös, positiv och stöttande. Men jag får sällan någonting tillbaka.

Lotta har en bra relation till sin familj, en man som är stöttande, ett litet barn och ett till på väg. Utåt sett ser hon ut att ha ett rikt och fungerande socialt liv. Men när det kommer till de nära vänskapsrelationerna så står hon bara och stampar.
- Jag har vant mig vid att vara tredjehandsvännen, säger Lotta. Jag skäms över det och har svårt att förstå varför det blivit såhär.

Hon ringer till Radiopsykologen för att få nya perspektiv på det hon kämpat med i så många år och som känns så hopplöst att förändra.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Radiopsykologen
När allting är svart Kl 11:04(28 min)

Det är så ensamt, säger Johan. Det är ingen mening med nånting. Så har det känts i ett par månader nu. Johan är 33 år och hans liv har liksom stannat av. Och ingen runt honom vet hur dåligt han mår.

På farligt vatten Tor 16 nov kl 11:04(28 min)

Lisa, 57, har aldrig haft en trygg och nära relation. Hon vet inte hur man gör. Hon har backat från kontakten med de vuxna barnen. Om det här berättade hon i Radiopsykologen i februari. Vad hände sen?

Jag vill sluta hoppas Tor 09 nov kl 11:04(29 min)

Camilla är trött på hårda ord, svek och ensamma kvällar. Hon vet att hon gör rätt som lämnar honom. Ändå kan hon inte sluta hoppas på att det ska bli de två igen. Att han ska vilja ha henne tillbaka.

I skuggan av mig själv Tor 02 nov kl 11:04(28 min)

Micke är väldigt bestämd på att följa sin egen väg och har svårt att kompromissa i relationer. Men nu har han kommit till vägs ände och behöver pröva något nytt.

Mamma, jag - och mina barn Tor 26 okt kl 11:04(26 min)

Jonas har brutit kontakten med sin mamma. Men han vill inte att det ska drabba hans barn. Hur gör han för att låta dem få ha en god relation till sin farmor men samtidigt skydda sig själv?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".