Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Full lön för mindre jobb – rätt väg att gå?
Tor 15 dec 2016 kl 12:10
För att rekrytera och behålla personal testar olika arbetsgivare att ge full lön för kortare arbetstid. Är det rätt väg att gå, och är det rättvist?

Jobba mindre men behålla hela lönen? Det låter nog toppen i de flesta öron. Men det är inte helt okomplicerat.

På avdelningen Ortopedi Operation 1 på Mölndals sjukhus har utvecklingen med långa vårdköer och slutkörd personal vänt genom "Sextimmarsprojektet". Projektet kring arbetsförkortning möter både stort intresse och en del avund.

Vi möter Gabriele Tikman, operationssköterska, Marina Henriksson, enhetschef och Peter Dahm, verksamhetschef. Även forskaren Göran Kecklund från Stressforskningsinstitutet medverkar.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".