Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Världspianist i Stenhammarsalen
Tis 13 dec 2016 kl 20:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I konsertserien ”Nefertiti på Konserthuset” gästas Stenhammarsalen denna gång av den amerikanske världspianisten Vijay Iyer.

Vijay Iyer växte upp i New York som ett musikaliskt underbarn. Han började spela fiol redan som treåring och fick en klassisk utbildning under femton år. Parallellt med det började han på egen hand spela piano, det som senare skulle bli hans huvudinstrument.

Han är ytterst produktiv och har släppt ett tjugotal album i eget namn, varav inte mindre än fyra stycken kommit ut de två senaste åren på det tyska skivbolaget ECM.

Det är inte bara som pianist Iyer har rönt uppmärksamhet. Som kompositör har han skrivit verk för klassiska ensembler och också filmmusik.

Till Göteborg kom han i våras med sin trio, som under många år utvecklat ett särdeles samspel. Låtar vävs in i varandra och konserten skultperas fram utifrån vad som sker i stunden. En mäktig upplevelse.

Vijay Iyer: piano – Stephan Crump: kontrabas – Marcus Gilmore: trummor

Konsert Stenhammarsalen, Göteborgs konserthus, 9 maj 2016

Producent: Marie Vesterholm
Programledare: Johannes Lundberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.11
    Vijay Iyer, Stephan Crump, Marcus Gilmore - Work
    Kompositör: Thelonius Monk
  • 21.52
    Vijay Iyer, Stephan Crump, Marcus Gilmore - Becoming
    Kompositör: Vijay Iyer
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Konsert: Martha Tilston + Folks of Bengal Tis 14 nov kl 19:03(87 min)

Lyssna på brittiska ballader med inspiration från sextiotalets folkmusik och sedan folkmusik från Bengalen i två konserter från sommarens Urkultfestival.

Upptäck avsnitt från programmet P2 Live

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".