Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Konst i rutan – från Hyland till Billgren
Ons 16 nov 2016 kl 14:00
I SVT:s nya konstprogram Konstnärsdrömmen tävlar 10 deltagare om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. P1 Kultur tar ett grepp på konst i rutan, såväl ur ett historiskt som ett samtida perspektiv.

Lyssna på hela onsdagens P1 Kultur med Roger Wilson här

På onsdagskvällen drar SVT:s nya konstprogram "Konstnärsdrömmen" igång. 10 deltagare tävlar om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Vem som vinner avgör juryn, som består av konstnärer och konstkritiker. Ett koncept som är ganska likt det i program som "Project Runway" och "Masterchef" - fast här är klädkreationerna och maträtterna utbytta mot konstverk.

Vår reporter Amanda Horne har sett närmre på konst i tv förr och nu. Hon träffar konstvetaren David Rynell Åhlén som forskat kring just det, konst på tv när televisionen befann sig i sina startgropar. Och även om det finns stora skillnader mellan dåtidens och dagens konst-tv ser han vissa likheter med att ta beprövade och uppskattade tv-format och fylla dem med konst.

Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén och Cecilia Blomberg kommer även till studion för att diskutera SVT:s nya konstsatsning.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Mattias Berg

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".