Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
Grönländsk resa 1: Färgstarkt, vilt och vackert
Mån 26 dec 2016 kl 07:03
Mia Gerdin och Ulla Strängberg landar på Kangerlussuaqs flygplats och tar det röda inrikesflyget till Ilulissat, 30 mil norr om polcirkeln.

Ilulissat ligger vid Isfjorden och från vårt bed&breakfast ser vi isbergen segla förbi. Det är majestätiskt. Slädhundarna skäller, turisterna flockas kring helikoptern som ska ta dem till glaciären - innan den smälter. Men på 12 år har invånarantalet - om man räknar både människor och hundar - halverats. Nu bor här  5000 människor och bara 1200 slädhundar mot tidigare 6000.  Hundarna  står vid sina kojor, på sommarsemester.

Vi tar båten, kryssar mellan isflaken ut till den lilla byn Ilmanaq där helikoptern sänker byggmaterial till de nya turiststugorna som byggs vid stranden. Det är en del av den nya vildmarksturism som håller på att förändra scenariot i Grönland.

Sedan tar vi en större båt, Sarfaq Ittuk som trafikerar byarna som ligger som klasar vid kusten. 80 % av Grönland är täckt av is. Här finns inga vägar, men en väl utbyggd infrastruktur med hjälp av båt- och flygtrafik.

Vi träffar unga människor i Sisimiut som studerar i Danmark men vill återvända och skaffa jobb här. Familjekänslan är traditionellt stark på Grönland, men liksom överallt annars i Europa är rörligheten bland unga stor och Danmark är för många porten ut i världen.

Grönland fick sin självständighet 2009 (i allt utom utrikespolitik)  men banden till Danmark är starka och de flesta är tvåspråkiga. Inkomstskillnaderna är stora, de sociala problemen likaså, men grönländarna har en alltmer framväxande stolthet och självmedvetenhet. Den vackra nationaldräkten dateras från början av förra seklet.

-Det var först då man började tala i termer av nationell identitet, säger Daniel Thorleifsen som är chef på Nationalmuseet.

I det andra programmet, Grönländsk resa 2, fortsätter vi vår vandring i huvudstaden Nuuk och träffar radiopratare, musiker och filmare, samt åker i Grönlands första rulltrappa...

Tidigare program i serien:

Grönland: Att bo i väglöst land

Grönland: Den unga och orädda litteraturen

Grönland: Från tupilaker till civilisationskritik inom konsten

Fakta om Grönland

Grönland är ett självständigt land inom Danmark. Det ligger mellan Norra Ishavet och Atlanten.

Grönland är till ytan världens största ö där inlandsisen täcker 80 %. Med en befolkning på

Ca 57 000 är det världens glesast befolkade land.

Befolkningen består till 88 procent av inuiter eller blandbefolkning ( danskar, tyskar och norrmän).

91 procent av befolkningen bor i Västgrönland. Huvudstaden heter Nuuk.

Fisket är en viktig näring, men turismen (och mineralbrytningen) blir allt viktigare. Danmark bidrar årligen med ekonomiska bidrag som motsvarar hälften  av landets intäkter.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt

Dessutom om reaktionerna på den israeliska konstskolan Bezalel efter Trumps besked om att Jerusalem är Israels huvudstad och en jullucka där julens musik går i baktakt.

Dessutom om gripna journalister i Burma och jätteaffär när Disney köper 21th Century Fox

Dessutom om gripna journalister i Burma och en skönt ljudande orgel i Piteå.

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".