Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Södra Sidan: Tidningsexperimentet som blev föregångare inom lokal journalistik
Lör 25 apr 2009 kl 16:00
För drygt tre år sedan utmanade tidningen Södra Sidan de etablerade drakarna och drog igång ett experiment med medborgarjournalistik i Stockholmsförorten Skärholmen med omnejd. Nu trycks gratistidningen... i 54 000 ex och delas sedan ett par veckor ut i ett ännu större område längs den röda t-banelinjen i Stockholm och Botkyrka.

-Den omtalade medieskuggan över det här området har verkligen lättat! Södra Sidan betyder väldigt mycket också för integrationen här.

-Våra invånare har fått en god möjlighet att artikulera sig och många använder sig av den, säger Jan Jönsson (FP) - ordförande i stadsdelsnämnden i Skärholmen.

 

Hårdgranskade tjänstemän

-Visst, politikerna, men framför allt tjänstemännen här granskas hårdare. Men så ska det vara.

-Vi har trots allt en budget på nära en miljard kronor som ingen tidigare brydde sig om hur vi använde, säger Jönsson.

 

Större lokaler

När Södra Sidan drog igång för drygt tre år sedan 

Nu sitter samma redaktion Rouzbeh Djalaie, Stella Papapanagiotou och Petter Beckman i dubbelt så stora lokaler i Skärholmens centrum tillsammans med några journalistpraktikanter.

 

Ute i verkligheten

Fast sitter är fel ord. Redaktionen bemödar sig om att gå ut utanför redaktionen för att verkligen träffa läsarna.

-Oftast beskrivs invånarna i förorterna som en sorts offer för olika saker. Det handlar ofta om problem, våld och kriminalitet till exempel.

 

Större roll i samhället

-Vårt mål är att visa att folk i allmänhet har en mycket större roll i samhället än att vara offer, säger Petter Beckman, ansvarig utgivare.

Men Rouzbeh Djalaie påpekar att deras typ av journalistik skulle fungera i vilket förortsområde som helst där det saknas lokal bevakning.

 

Myntade ordet medieskugga

Så vad säger då medieforskare Gunnar NygrenSödertörns högskola om Södra Sidan?

Det var Nygren som tillsammans med kollegan Lars Nord en gång myntade uttrycket ”medieskuggan över Stockholm”, där det bor 100 000-tals människor. Men där stadsdelsnämnderna och kommunerna kunde bevakas betydligt hårdare.

 

Konkurrens gav bättre tidningar

I Stockholms förorter finns sedan tidigare bland annat de så kallade ”Mitt i”-tidningarna, som mer följer i den traditionella journalistikens spår.

Enligt redaktionen för Södra Sidan så har deras konkurrent skärpt sig betydligt sedan den blev utmanad, fick konkurrens om annonsintäkterna.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två journalistveteraner om journalistiken förr... Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens... Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

Presshistoriker om Troells film och Segerstedts... Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".