Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
TURKIETS ROLL OCH PLATS I VÄRLDEN
Lör 25 apr 2009 kl 11:00
Barack Obama och Fredrik Reinfeldt åker till Turkiet, medan Nicolas Sarkozy stannar hemma. Samtidigt som Turkiets spelar en allt aktivare roll som brygga och medlare mellan väst och öst växer motståndet... bland europeiska politiker och väljare mot att ta in landet i EU.

I veckan var statsminister Fredrik Reinfeldt på officiellt besök i Turkiet och dessförinnan i början av april besökte USA: s president Barack Obama landet. Obamas sa vid sitt besök att Turkiet är en avgörande allierad och en viktig del av Europa. Signal- och symbolvärdet i Obamas besök gick ingen förbi; han valde Turkiet för sitt första statsbesök utanför Nordamerika, och han markerade att Turkiet var den sista anhalten i en rundresa i Europa, den resa som tidigare hade gått runt mellan toppmöten med Nato, EU och G20-länderna.

Turkiets växande utrikespolitiska självkänsla, och växande roll som medlare och mäklare i Mellanösterregionen betyder inte att motståndet från tunga europeiska aktörer och opinioner mot att släppa in landet i EU har minskat. Tvärtom, och Turkietfrågan kommer att bli ett problem för det svenska ordförandeskapet i höst. Samtidigt är förväntningarna från turkiskt håll höga på vad just Sverige, med sin ledande roll i hejaklacken för Turkiet i EU, ska kunna åstadkomma.

I studion finns Ann Dismorr, chef för riksdagens internationella kansli, tidigare svensk ambassadör i Turkiet och författare till boken ”Turkey Decoded”.

Konflikt Kajsa Boglind träffade den turkiske EU-ministern och EU-förhandlaren Egemen Bagis när han var på kort Sverigebesök i veckan. Bagis sa att 70 miljoner turkar och en och en halv miljard muslimer runt om i världen har höga förväntningar på det svenska ordförandeskapet.

I Istanbul finns Sahin Alpay, journalist och statsvetare. Han undervisar på Bahcesehir University och skriver varje vecka kolumner i tidningen Today’s Zaman. Inför Barack Obamas tillträde som president publicerade Sahin Alpay ett öppet brev där han uttryckte sina och Turkiets förhoppningar på den nya amerikanska presidenten; att Obama skulle lyckas återerövra det turkiska folkets förtroende för USA, att han som första muslimska land skulle besöka Turkiet eftersom landet förtjänande det och att USA under Obama skulle fokusera på diplomatiska lösningar och inte som tidigare tro att demokrati kan införas med militära operationer. Konflikts Marie Liljedahl ringde upp hon i Istanbul för att tala om Turkiets identitet, självkänsla och reaktioner på skeptiska tongångar från Europa.

Turkiet åtnjuter idag inte bara ett stort politisk inflytande i Mellanöstern utan även inom kulturen har landet fått en ökad prestige. Den turkiska TV-serien, Noor som har blivit en jättehit och slagit alla tittarrekord i arabvärlden och som har lett till diskussioner om modernitet kontra tradition inom islam. Den saudiske stormuftin har till och med utfärdat en fatwa mot vad han kallade den ”subversiva” TV-serien med alkohol, skilsmässor och sex utanför äktenskapet. Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén såg ett avsnitt i en by på landsbygden i Jordanien där hela familjen hade bänkat sig framför Tv: n.

Turkiet spelar sen några år en alltmer aktiv roll i Mellanöstern, en högprofilig och alltmer ambitiös roll och det har en unik ställning för det har öppna kanaler med alla, från Hamas, Iran och Syrien till Israel. Daniel Levy är ansvarig för Mellanösternavdelningen på den liberala tankesmedjan New America Foundation i Washington. Han är brittisk- israelisk arbetade på 90-talet för den israeliska regeringen och ingick i dess förhandlingsdelegation med palestinierna. Turkiets nya roll i Mellanöstern har flera orsaker säger Daniel Levy, först och främst just att det är ett parti med islamisk orientering som styr Turkiet nu; ett parti som anser sig ha en roll att spela i den islamiska världen.

Programledare: Agneta Ramberg
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".