Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Robotarna är här – men är de redo?
Fre 06 jan kl 14:03
Veckomagasinet om tjafs mellan robotar, jubileum för kameraögat som ser fartsyndaren och så spanar vi kring svenskarnas löften inför 2017.

I en film som spridits mycket verkar två leveransrobotar ha fastnat i en verbal dispyt om vem som ska släppa fram den andra. "Du står i vägen, var vänlig flytta på dig!" ekar den ena robotens mänskliga röst i kulverten under Nya Karolinska sjukhuset. Vi åker dit och frågar robotexperter om detta är en situation vi kommer möta allt oftare.

I Veckomagasinet hör vi också om hur svenskarnas nyårslöften ska studeras under året, och att många i år lovat skärpa sitt mobilhyfs. Fartkamerorna firar 10 år på svenska vägar, vad har de betytt för säkerheten? Och en ny karta visar tydligt hur din kopp kaffe kan kopplas till miljöförstöring i fjärran länder.

Programledare är Lena Nordlund

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Rymden visar dold sal i solgudens palats Fre 03 nov kl 14:03(45 min)

Många gåtor omger Egyptens pyramider, och nu har avancerad partikelfysik bidragit till att skapa ännu en. Varför har den mest kända, Cheopspyramiden, ett stort och tidigare okänt hålrum?

Me too i forskningsvärlden Fre 27 okt kl 14:03(45 min)

Blivande kvinnliga läkare som besöker kirurgkliniken blir så avskräckta av machojargongen där att de väljer andra inriktningar, visar en ny avhandling.

Reaktionen på blodlukt visar vilka djur som är rovdjur och vilka som är bytesdjur. Men i vilken grupp hamnar vi människor egentligen? Ny forskning ger svaret.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".