Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Konsert från succéklubben Första Parkett
Ons 21 dec 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Succékonceptet Första Parkett – det yngre och hetare sättet att uppleva kammarmusik – gästas av Armida Quartett. Så fixa till håret, ta på festkläderna och häng med i partynatten!

Första Parkett är det nya konsertkonceptet som gör kammarmusiken cool igen genom att hämta hem den från strikta konsertscener till den informella hemmafesten i vardagsrummet, så som kammarmusiken från början var tänkt att njutas. Genom att ta kammarmusiken till den nya publiken istället för tvärtom har man lyckats med det den klassiska musikvärlden har vant sig att tro är omöjligt - biljetterna säljer slut på en timma och köparna är nästan alla 20-35 år.

Många i publiken har dessutom sällan, om någonsin, hört klassisk musik spelas live. "Ungdomar vill inte gå på konsert klockan 15 en söndag och dricka vin för 150 kr glaset med pensionärer", hävdar de. "Vi vill helt enkelt skapa en kväll som vi själva skulle vilja gå på".

Första Parketts recept lyder: hög musikalisk kvalitet, varm intimitet och samtidigt en medryckande partystämning. Man lämnar kvällen med känslan av att musiker, publik och arrangörer tillsammans har skapat och upplevt något långt utöver det vanliga.

Bakom idén står en brokig skara vänner. Puran Chen är läkare, cancerforskare och amatörpianist, Daniel Migdal är violinist, David Huang är pianist och vår förre P2:s Artist, Darko Bogdanovic är entreprenör och Beatrice Rönnlund ingenjör.

I programmet hör vi den sista konserten av fem som utgjorde Första Parketts premiär-säsong. Denna gång gästas Första Parkett av den unga tyska stråkkvartetten Armida Quartett med Martin Funda (violin), Johanna Staemmler (violin), Teresa Schwamm (viola) och Peter-Philipp Staemmler (cello).

Set 1:
Schumann: Stråkkvartett i F-dur op.41/2, Sats 4: Allegro molto vivace
Kurt Atterberg: Stråkkvartett i h-moll op. 11

Set 2:
J. S. Bach: "Die Kunst der Fuge". Contrapunctus, nr 1, 4, 11
Mozart: Stråkkvartett nr 5 i F-dur, KV 158
Dvorak: Stråkkvartett nr 15 i Ass-dur, op. 105. Sats 2: Molto vivace
Sjostakovitj: Stråkkvartett nr 10 i Ass-dur, op.115. Sats 2: Allegretto furioso

Producent: Lotta Waldenmark
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.18
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Stråkkvartett I H-Moll Op. 11
  Kompositör: Kurt Atterberg
 • 20.12
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Stråkkvartett Nr 5 I F-Dur, Kv 158
  Kompositör: Wolfgang Amadeus Mozart
 • 20.35
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Stråkkvartett Nr 10 I Ass-Dur, Op.115. Sats 2: Allegretto Furioso
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 20.57
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Die Kunst Der Fuge. Contrapunctus, Nr 1, 4, 11
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Kullervo är oäktingen som säljs som slav. Han utsätts för all sorts grymhet, fast överlever och hämnas med hjälp av magi – men Kullervo förstör och förgör i stort sett allt han ställs inför...

Följ med på festkonsert från Berwaldhallen när vi firar ett sekel av finländsk självständighet. På scenen bland annat sopranen Karita Mattila, en av Finlands största klassiska stjärnor.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".