Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...
Ett avsnitt från Opera i P2
Les indes galantes av Jean-Philippe Rameau
Lör 24 dec 2016 kl 19:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Här handlar det om kärleken i fyra akter och en prolog. Kärleken i Europa har lågkonjunktur, så Amor måste bege sig utrikes, till olika exotiska platser för att söka den.

Julaftonens opera är Jean-Philippe Rameaus "Les Indes Galantes". Operan hade en ljumt mottagen premiär den 23 augusti 1735. Då spelades bara prologen och den förstaakten. Men det gick lite bättre senare när Rameau lade till de övriga akterna och hela operan, eller egentligen operabaletten, hade premiär den 10 mars 1736.

Här handlar det om kärleken i fyra akter och en prolog. Kärleken i Europa har lågkonjunktur, så Amor måste bege sig utrikes, till olika exotiska platser för att söka den. Europas unga män föredrar nämligen att vinna ära på slagfältet istället för att ägna sig åt erotiken.

Så i de fyra akterna hamnar vi i för 1700-talet främmande miljöer såsom i Turkiet, där kärleken övervinner en gammal fiendskap mellan två män. Resan går sedan vidare till Peru och Inca-folket. Där blir det dramatiskt värre i ett tragiskt triangeldrama som slutar i ond bråd död och vulkanutbrott.

I tredje akten utspelas kärleksdramat i Persien, ett drama som slutar lyckligt med partnerbyte. Till sist får vi veta hur kärleken ter sig i Nordamerika. Där verkar ditresta européer inte ta det hela så allvarligt och det unga indianparet får varandra till slut.

Denna historia, eller rättare sagt, dessa historier, kan vi höra i en föreställning från Prinsregentteatern i München på julafton kl. 19.

Jean-Philippe Rameaus "Les Indes Galantes".
Operabalett i prolog och fyra akter.
Libretto: Louis Fuzelier.
Solister: Lisette Oropesa, Ana Quintans, Elsa Benoit och Anna Prohaska, sopran, Cyril Auvity och Mathias Vidal, tenor, John Moore, baryton, Goran Juric, Tareq Nazmi och François Lis, bas.
Balthasar Neumann-kören, Freiburg.
Münchens festspelsorkester.
Dirigent: Ivor Bolton.
Föreställningar 19-24/7, Prinsregenteatern, München. Från bayerska radion.

Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.00
    Lisette Oropesa (Sopran), Ana Quintans (Sopran), Elsa Benoit (Sopran), Anna Prohaska (Sopran), Cyril Auvity (Tenor), Mathias Vidal (Tenor), John Moore (Baryton), Goran Juric (Bas), Tareq Nazmi (Bas... - Les Indes Galantes, Akt 2
    Kompositör: Jean-Philippe Rameau
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Opera i P2

Hör Nina Stemme i rollen som den olyckliga Katerina i Dmitrij Sjostakovitjs opera från en uppsättning med Wiens filharmoniker. Dirigent är Mariss Jansons.

Gillet på Solhaug av Wilhelm Stenhammar Lör 11 nov kl 19:00(180 min)

Hör Wilhelm Stenhammars opera Gillet på Solhaug i en inspelning från De Geerhallen i Norrköping med bland andra Per-Håkan Precht, Matilda Paulsson och Karolina Andersson.

I Firenze av Helena Munktell Lör 04 nov kl 19:00(75 min)

Den första operan av en svensk kvinnlig tonsättare som någonsin sattes upp i Sverige, år 1889, har väckts till liv igen! Här i ett konsertant framförande med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Dracula av Victoria Borisova-Ollas Lör 28 okt kl 18:55(155 min)

Lyssna på svenska tonsättaren Victoria Borisova-Ollas opera om den blodtörstiga greven från Transylvanien. Direkt från världspremiären på Kungliga Operan i Stockholm.

Faust av Charles Gounod Lör 21 okt kl 18:03(237 min)

En gammal mans hunger efter kärlek och ungdom för honom i armarna på djävulen själv. En ung kvinnas längtan efter kärlek slutar i katastrof. Existentiella frågor kläs i vacker musik i Gounods Faust.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".