Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
2:35 min
Alaska kallas ryskt: Ekots Maria Persson Löfgren i Moskva
Tor 24 nov 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 24 november 2016. Ryssland.

Moskva, torsdag.

I kolbältet i sibiriska Tjornogorsk fryser människor, inomhus. De har oturen att bo i centraluppvärmda bostäder, men som inte alls är varma sedan kolet tog slut i värmeverket. Räkningarna var inte betalda av stan. Saknas pengar kanske? Möjligen, men borgmästaren som intervjuas i rysk stats-tv ger inga svar annat än att det ska ordna sig.

Staden lever av kolet, som sägs vara ett av Rysslands bästa, men det sänds bara iväg eller blir liggande i stora svarta högar knappt täckta av snö.

I lägenheter med iskalla element och is på insidan av fönstren försöker folk klä på sig i flera lager och värma sig vid spisen i köket. Krisen nådde en sådan nivå att den till och med sändes i nationella statliga nyhetskanalen Vesti, mitt på dagen igår. Som en del av väderrapporten kom också några småställen runt Irkutsk i Sibirien med. Där hade gasledningarna frusit sönder och även där var det inte mer än tio grader inne i lägenheter och skolor.

Ryssar är dock härdade. De klarar kyla, de bor trots allt i ett land som till 70 procent ligger i permafrostområde.

Ibland blir det till och med begripligt att köldskadade ryssar faktiskt inte bryr sig om global uppvärmning. Det är också begripligt att framförallt de som lever i Sibirien är glada över Krim. Halvön i Svarta havet med palmer och värme mer än halva året. Nostalgikerna minns sovjettidens sanatorier och tycker de har rätten att få återuppleva det igen.  

Men Krim var bara början. "Amerika försök inte lura oss på Alaska" sjunger Ljube, en popgrupp som ryktas vara president Putins favorit. Sångaren Nikolaj Rastorgujev har fått förtjänstmedalj direkt från Putin för sin patriotiska insats. Musikvideon inleds med ett väpnat ryskt övertagande av Alaska och det sägs, precis som av många andra i Ryssland idag, att Alaska egentligen är ryskt. Nästa år är det 150 år sedan området såldes, till vrakpris påstår dagens ryssar. Alternativt guldet kom aldrig fram lyder en annan rysk förklaring.

Men helt för ett återtagande verkar Putin ändå inte var. Han konstaterade i ett ring-in-program häromåret att Ryssland hade nog med köldhål.

Ryskortodoxa kyrkan hävdar också rätten till Alaska utifrån några kyrkor, som finns kvar där. Alaskabon och republikanen Sarah Palins makes ryska påbrå har också använts i argumentationen.

Hur ska Ryssland argumentera med Japan om de Kurilliska öarna när presidenten åker till Tokyo december ?

I och med Krim har fantasins gränser sprängts. Kanske Ryssland kan offra Kaliningrad i utbyte mot Åland eller Gotland eller tyska Rügen i Östersjön?

Ska vi svenskar kräva retur av Poltava i Ukraina och Novgorod/Holmgård i Ryssland? Nog bör vi se den nyresta statyn i Moskva som ett tecken? Vår skandinaviske vikingaättling, Vladimir den helige, storfurste av Kiev står vid Kremls murar.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan Kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Igår kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".