Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända och okända människor delar med sig av sina livsöden och berättar om det där avgörande ögonblicket...
Ett avsnitt från Pira & Bråding i P3
Josefin om hennes mammas självmord
Sön 08 jan kl 14:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Josefin växer upp i ett känslolöst, pedantiskt och kliniskt städat hem med en djupt deprimerad mamma. Efter flera vändor på Psyket väljer till slut Josefins mamma att ta sitt eget liv.

Josefin växer upp med en gravt deprimerad mamma. Hemmet är kliniskt rent, allt står på sin plats och Josefin och hennes bror får varken väsnas, leka högljutt, vara med och baka eller klä julgranen.

- Min barndom var väldigt märklig. Jag kommer ihåg att det kändes väldigt kallt. Vi fick inte stöka ner eller väsnas för mycket. Det var knappt jag och min bror fick leka. Om vi råkade slamra lite för mycket med till exempel skafferidörren blev hon ursinnig. Det vara bara att göra som man skulle för då var det lugnt.

Hela Josefins uppväxt är totalt avstängd från alla andra känslor än ilska, ingen frågar hemma hur hon mår, vad hon har gjort i skolan eller vad hon tänker på. Och så här fortsätter det under hela uppväxten. 20 år gammal så orkar inte Josefin mer, hon börjar festar mer och mer och bestämmer sig efter ett tag att åka iväg till USA ett år för att jobba som aupair. Allt i ett försök att bryta med sin mammas kontrollbehov och sina egna känslor inombords.

Hemma i Sverige eskalerar dock allt mer och mer, hennes mamma tappar helt fotfästet nu när inte Josefin och hennes bror finns hemma att kontrollera. Hon städar frenetiskt, tvättar sina rena kläder om och om igen och åker in och ut på psyket. Det hela går så lång att Josefin till slut ber sin mamma vänligt men bestämt att ta tag i sitt mående en gång för alla eftersom Josefin inte längre orkar ta hand om både sig själv, sin egen familj och dessutom sin psykiskt sjuka mamma. Bara några veckor senare händer det som inte får hända; Josefins mamma bestämmer sig för att ta sitt eget liv.

- Vi fick se henne efter hon somnat in på sjukhuset. Hon var så himla vacker, hon såg så befriad ut. Men allt kändes så konstigt, det var också en sådan ilska. Varför, varför kunde hon inte stanna kvar? Jag var så arg på henne för att hon övergett oss. Jag ville bara säga till henne; man gör inte så här!

Hör Josefin berätta om hur det är att växa upp i hem helt utan känslor med en djupt deprimerad och psykiskt sjuk mamma. Och hur det är att ställas in för faktumet att ens egen mamma väljer att ta sitt eget liv och hur hon till slut lyckats vända vrede och ilska till sorg och förståelse.

Programmet med Josefin är en repris från 2016.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Pira & Bråding i P3

En kväll när Sandra är 24 år får hon plötsligt extremt ont i sin högra arm, hon känner sig konstig och trött i hela kroppen. Hon blir snabbt sämre och läkarna kämpar för att rädda hennes liv.

Daniel växer upp som den typiska sportkillen, träningsläger och tävlingar avlöser varandra. Men när han 19 år och kommer hem från ett läger så kollapsar han i hemmet. Det visar sig att han har MS.

När Ebba är 4 år, berättar hon att hennes pappa börjar utnyttja henne sexuellt. Övergreppen blir en del av hennes vardag. Trots att hon förstår att det är fel vågar hon inte berätta det för någon.

I skolan mobbas Sanna för sitt utseende och hon drömmer om att få känna sig fin. Så hon bestämmer sig för att göra ett skönhetsingrepp som ska bli starten på ett rent helvete för henne.

När inbördeskriget i Syrien bryter ut lever Mohamad ett vanligt liv, han pluggar och tränar. Men efter att han levt mitt i krigets fasor i tre år bestämmer han sig för att fly till säkerheten i...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".