Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Vampen – den mansslukande kvinnan som stilförebild
Fre 17 apr 2009 kl 11:00
Varifrån kommer egentligen uttrycket ”vamp”? Jo, från ordet vampyr. För den ”manslukande” kvinnan ansågs suga musten ur män, ungefär som vampyrer suger blod. Och först med att kallas vamp var den amerikanska... skådespelerskan Theda Bara (1885-1955) som var en av stumfilmens stora stjärnor, och filmens allra första sexsymbol. I veckans STIL går vi igenom hur 1900-talets farliga och utmanande kvinnor gestaltats och därigenom präglat vår uppfattning, och stil.

För den vampiga kvinnan, farlig för mannens potens, är en slitstark bild som fick stor och bred spridning i och med filmen, som i början av 1900-talet var en alldeles ny och spännande underhållningsform.

Vi berättar mer om henne, och om 1920-talets frisläppta kvinnor som kom att kallas för ”flappers”, även det ett begrepp som fick spridning genom filmen. Närmare bestämt stumfilmskomedin ”The Flapper”, från 1920. En film som följdes av många fler där stjärnorna hette Clara Bow – som gav upphov till uttrycket ”it-girl”– och Louise Brooks.
Men tidens moderna kvinna, med sitt kortklippta hår och nya lediga mode skapat av Coco Chanel, var över allt förekommande. I Frankrike kallades hon för ”La garconne”, efter en roman om en pojkflicka av Victor Margueritte från 1922.

Den amerikanska skådespelerskan Mae West förde vamptraditionen vidare under 1930-talet och ända in i modern tid, och om henne berättar vi mer i programmet. Vi får även möta den svenska klädskaparen Ana Hernandez som ligger bakom märket Hernandez Cornet. Dessutom berättar vi om kraften i det röda läppstiftet, och så har vi talat med den amerikanska artisten Diamanda Galás, som snart kommer till Sverige för att uppträda.

Veckans gäst är Louise Wallenberg, forskare i film- och modevetenskap vid Stockholms universitet.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

I veckans Stil ska vi vända blicken mot en man som med ljusa färger medvetet valde att skildra skönhet, glädje – och samtidens mode – den franske konstnären Pierre-Auguste Renoir.

I veckans Stil Special ska vi glänta på dörren och kika in i litteraturens garderob. Vi ska nämligen ägna oss åt kläder, böcker och författare.

I veckans STIL ska vi kräma in oss med koreanska skönhetsprodukter för att undersöka den skönhetstrend från Sydkorea som svept över världen och går under beteckningen ”K-Beauty”.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".