Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
En skur av prepositioner
Tis 14 apr 2009 kl 14:00
Veckans program handlar helt och hållet om prepositioner, de små orden vi ofta blir oense om. Hur viktiga är de, egentligen? Lars-Gunnar Andersson diskuterar prepositioner i nya sammanhang och uttryck,... liksom lokala och utmönstrade prepositioner. Hela listan av lyssnarfrågor i veckan: - arbeta mot, i två betydelser - om eller kring - mellan - till - omma, en gammal lokal preposition - en bok med Astrid Lindgren - den finns på bok - lyssna på och lyssna till - är ’på’ en preposition som breder ut sig? - på eller i om stadsdelar - på eller i om öar - på dagis, i förskolan, i skolan, på mellanstadiet, vid universitetet - varför så olika? - ’på en kvart’ i betydelsen ’om en kvart’ - ’ha det så bra.....helgen’ - väljer man prepositionen på, i, över eller till? - varför ’på bussen’ men ’i bilen’? - ’handla te Ica’ i Blekinge
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Språket
Kung = kön eller kvinna? Mån 11 dec kl 14:03(24 min)

En lyssnare undrar varifrån ordet kung kommer, och Henrik Rosenkvist ger oss en historisk exposé.

Allt fler unga identifierar sig som gamers, eller gejmers? Hur påverkas allmänspråket av gamingkulturen?

Datorer har fått större betydelse i våra liv. Röststyrning och automatiska översättningstjänster är idag självklarheter. Men hur fungerar den nya tekniken och vad har den för inverkan på språket?

Hur pratade man på 40-talet? Mån 20 nov kl 14:03(24 min)

En lyssnare har reagerat på två uttryck i SVT-serien ”Vår tid är nu” som han inte tror härstammar från 40-talet, och Henrik Rosenkvist förklarar att det är fler än så – och varför.

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".