Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
En röd liten stuga med vita knutar…
Mån 13 apr 2009 kl 14:00
Under påskhelgen är det många som åker ut till landet och öppnar sommarstugan efter en lång och kall vinter. Och få saker är väl så förknippade med den svenska landsbygden som en liten röd stuga med vita... knutar, gärna med en trädgård omgärdad av ett staket, en flaggstång i förgrunden och kanske en liten sjö i bakgrunden. Den här bilden av Sverige finns i allt från böckerna om Bullerbyn till filmerna om Änglagård, den har spridits över världen och den lockar hit både turister och utländska stugköpare. Enligt historieprofessorn Kalle Bäck är det inte en slump att den svenska landsbygden ser ut just så här, vilket den faktiskt inte heller har gjort i mer än lite drygt hundra år.Dessutom handlar det om tryggheten i nationen. För tredje året i rad har den Nationella Trygghetsundersökningen tagit tempen på den svenska tryggheten, och trots alla skriverier om mord, misshandel och rasistiska poliser så känner sig de allra flesta svenskar trygga. Jennie Wigerholt är en av rapportförfattarna, och hon berättar om vilka som känner sig tryggast i dagens Sverige, och om vilka som borde känna sig mer otrygga…Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".