Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Stora skillnader i krigsrapporteringen
Sön 12 apr 2009 kl 12:00
-Norska mediers rapportering om kriget i Kosovo handlade mest om risken för de norska piloterna, som inte var särskilt hotade. De svenska medierna var mer intresserade av civilbefolkningens lidande.Enligt... två medieprofessorer, som analyserat hur världens medier rapporterat om de senaste krigen och konflikterna, är skillnaderna stora. Och medierna hetsar sedan länge mot Iran. Allt enligt en ny bok.

Publicerat var med på ett seminarium om utrikesjournalistik häromveckan på högskolan i Kalmar. Det visar sig att den här typen av nyhetsrapportering inte mår riktigt bra.

Ju större möjligheter vi har att ta del av vad som händer i andra delar av världen, desto mer verkar paradoxalt nog intresset för det lokala öka. Det var det bestående intrycket av seminariet.

 

Dyrt med korrar

Det handlar delvis om att det är dyrt att ha utrikeskorrespondenter placerade i olika hörn av världen.

Men intresset för den här typen av journalistik tycks också minska.

 

Jämför krigsrapporteringen

I Publicerat denna vecka låter vi Stig Arne Nohrstedt - professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet - och hans kollega Rune Ottosen vid Högskolan i Oslo berätta om sina undersökningar av krigsjournalistiken i världen.

Och skillnaderna är stora till och med mellan svenska och norska medier.

 

Formar fortfarande vår bild

Men den utrikesrapportering vi har formar naturligtvis fortfarande vår uppfattning om länder och makthavare.

Hur ser vi till exempel på Iran? En mycket farligt land, med en president som är förintelseförnekare och bara tänker på att utveckla kärnvapen?

 

Skapad fiende?

Per Runesson har läst den inte särskilt uppmärksammade boken ”Bombdiplomati - konsten att skapa en fiende” av Pierre Gilly.

Gilly hävdar att det sedan länge pågår en orättmätig mediehets mot Iran.

 

Nästan bara negativt

Under ett halvår 2008 hade till exempel Svenska Dagbladets nätupplaga 79 artiklar om Iran. Bara två av dem skildrade Iran någorlunda positivt.

Ungefär så fungerar medierna i dom flesta länder i västvärlden

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två journalistveteraner om journalistiken förr... Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens... Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

Presshistoriker om Troells film och Segerstedts... Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".