Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...
Ett avsnitt från Opera i P2
Regementets dotter av Gaetano Donizetti
Lör 31 dec 2016 kl 19:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Musikhistorien har många exempel på verk som blev fiaskon vid det första framförandet, men som senare nått både erkännande och popularitet. ”Regementets dotter” är ett sådant exempel.

Vid premiären den 11 februari 1840 höll det på att gå alldeles på tok: det sjöngs falskt och spelades illa och katastrofen var ett faktum.

Men numer är ju operan ett repertoarverk och vår svenska näktergal, Jenny Lind, hade Maries roll i operan som en stor favorit.

Marie, hittebarn och adopterad av det 21:a franska regementet, växer upp, blir vacker och blir kär. Dessvärre i en simpel tyrolare vid namn Tonio som dessutom är fransmännens fiende.

Tonio faller också pladask för Marie, men hon har lovat att bara gifta sig med en man ur regementet. Så vad göra? Tonio finner på råd och tar värvning hos fransmännen och efter en serie förvecklingar som beror på att Marie egentligen är av adlig börd och inte borde gifta sig med en simpel knekt, så får de varandra till slut ändå.

Detta kan man höra i en inspelning från operan i Lausanne med Julie Fuchs som Marie och Frédéric Antoun som Tonio på nyårsafton kl. 19.00 i P2.

"Regementets dotter" av Gaetano Donizetti
Opera i två akter.
Libretto: Jules Henry Vernoy de Saint-Georges och Jean Francois Bayard.

I rollerna:
Marie - Julie Fuchs.
Tonio - Frédéric Antoun.
Sulpice - Pierre Yves Pruvot.
Hortensius - Alexandre Diakoff.
Markisinnan - Anna Steiger.
En korpral - Jean-Raphaël Lavandier.
Grevinnan - Marie Daher.
En notarie - Pier-Yves Têtu.

Lausanneoperans kör. Lausannes kammarorkester.
Dirigent: Roberto Rizzi Brignoli.
Föreställning 18/3, Operan, Lausanne.
Från schweiziska radion.

Programledare: Per Lindqvist
Producent: Sam Jakobsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.00
    Julie Fuchs, Frédéric Antoun, Pierre Yves Pruvot, Alexandre Diakoff, Anna Steiger, Jean-Raphaël Lavandier, Marie Daher, Pier-Yves Têtu, Lausanneoperans Kör, Lausannes Kammarorkester, Roberto Rizzi... - Regementets Dotter, Akt 2
    Kompositör: Gaetano Donizetti
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Opera i P2

Hör Nina Stemme i rollen som den olyckliga Katerina i Dmitrij Sjostakovitjs opera från en uppsättning med Wiens filharmoniker. Dirigent är Mariss Jansons.

Gillet på Solhaug av Wilhelm Stenhammar Lör 11 nov kl 19:00(180 min)

Hör Wilhelm Stenhammars opera Gillet på Solhaug i en inspelning från De Geerhallen i Norrköping med bland andra Per-Håkan Precht, Matilda Paulsson och Karolina Andersson.

I Firenze av Helena Munktell Lör 04 nov kl 19:00(75 min)

Den första operan av en svensk kvinnlig tonsättare som någonsin sattes upp i Sverige, år 1889, har väckts till liv igen! Här i ett konsertant framförande med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Dracula av Victoria Borisova-Ollas Lör 28 okt kl 18:55(155 min)

Lyssna på svenska tonsättaren Victoria Borisova-Ollas opera om den blodtörstiga greven från Transylvanien. Direkt från världspremiären på Kungliga Operan i Stockholm.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".