Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Frilansarnas möte med Eritrea
Sön 05 apr 2009 kl 12:00
Nu har frilansfilmarna Nicholas Wakeham och Robert Karlsson Melo ställt samman ett reportage grundat på besöket i Eritrea för en dryg vecka sedan. Samtidigt med att det sändes lade vi ut deras videodagbok... här på webben.

 

Nicholas Wakeham har länge funderat på att försöka göra en film om Dawit Isaak, den svensk-eritreanske journalist som suttit inspärrad i Eritrea i sju och halvt år utan åtal eller rättegång.

Men hans filmförsök har hittills bland annat stupat på att Eritrea inte tillåter journalister eller andra att resa in i landet för att filma eller intervjua folk. 

 

Tyst även i Sverige

Och i Sverige praktiserar UD, Utrikesdepartementet, samtidigt en diplomati som utmärks av kompakt tystnad.

Allt för att inte reta den känsliga regimen, det vill säga president Isaias Afewerki i Asmara.

 

 

Ökad nyfikenhet 

Samtidigt har Wakeham och hans kollega Robert Karlsson Melo blivit mer och mer nyfikna på själva landet.

Hur ser det ut och hur är läget i kontinentens kanske yngsta  land på Afrikas horn, där en envåldshärskare kan spärra in journalister, politiker och alla andra som han uppfattar som meningsmotståndare på obestämd tid? Utan åtal och rättegång dessutom. Och under oerhört svåra förhållanden. Flera har avlidit i fängelserna.

 

Inte journalister

Frilansfilmarna betonar att de inte är journalister, utan just filmare. Men de försöker naturligtvis ändå ge en så rättvis bild av vad de upplevde som möjligt.

De tillhör de få svenskar som på senare år har åkt till landet  med vissa journalistiska ambitioner. Åtminstone har vi inte lyckats få kontakt med några andra

 

Vad är Afewerki rädd för?

Lars Adaktusson från TV8 var i Eritrea för några år sedan, men då inbjuden av informationsministern med allt vad det förde med sig.

Man kan också undra över vad det är som gör att president Afewerkis regim till skillnad mot de flesta andra regeringar i världen inte vågar utfärda inresevisum för journalister?

 

Lätt undvika uppmärksamhet

Och vill han undvika uppmärksamhet - ja, då vore det absolut smartaste att släppa Dawit Isaak, hans kollegor och politiska medfångar.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".