Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd för finsmakare. Birgitta Tollan gör envisa och kärleksfulla radioundersökningar av musik och liv...
Ett avsnitt från Tollans musikaliska
Jennifer Higdon - en av USA's främsta tonsättare - vill vara stöd och förebild för unga lesbiska kvinnor.
Tis 27 dec 2016 kl 16:00
Jennifer Higdon började komponera vid 21 års ålder, efter att mest ha lyssnat på rock, country och bluegrass. Hon komponerar kvalitetsmusik som samtidigt kommunicerar med många människor.

Tonsättaren och virtuosa flöjtspelaren Jennifer Higdon är en av USA’s flitigast spelade tonsättare och fick 2010 det finaste pris man kan få inom konstmusiken i USA, Pulitzerpriset, för sin Violin Concerto. Samma år vann Jennifer Higdons Slagverkskonsert en Grammy. Hennes musik finns inspelad på över 60 CD-skivor. Jennifer Higdons filosofi är enkel: ”Musiken måste sjunga, den måste tala, den måste kommunicera”.

Hon skriver musik för musikerna och för lyssnarna och tror stenhårt på att hon kan skriva kvalitetsmusik och samtidigt kommunicera med många människor.

Om Jennifer Higdon har det skrivits att hon i sin musik hellre använder klangfärger och melodier än teman. Hon håller med:

-Mitt klangfärgstänkade kommer ur mina kompositionsstudier hos tonsättaren George Crumb.

George Crumb själv listar hennes musikaliska fingeravtryck så här: ”rytmisk vitalitet, spännande färgsättning och känslighet för nyanser och klang”.

Det var den världskända violonisten Hilary Hahn som beställde Violinkonserten. Pulitzerprisjuryn skrev: Jennifer Higdons Violinkonsert är ett ”djupt engagerande verk som kombinerar flödande lyrism med bländande virtuositet”. Hilary Hahn drog åt tumskruvarna och hetsade Higdon att göra verket svårare och svårare.

Pulitzerpriset förändrade Jennifer Higdons liv över en natt. Redan första dagen fick hon, som har eget notförlag, 200 nya beställningar. Hon hade dock inte tid för dem alla och slussade helt sonika beställarna vidare till andra tonsättarvänner.

Jennifer Higdons notförlag heter Lawdon Press och förläggare är Cheryl Lawson, Jennifer Higdons hustru. De möttes i gymnasiet för 31 år sen, och de lever helt öppet för att kunna vara stöd och förebilder för unga lesbiska kvinnor.

Många av Higdons stycken kräver att musikerna använder utökade tekniker på sina instrument, som överblåsning, omvänd fingersättning eller instrumentbyte. Stycket On A Wire skrev hon för gruppen Eight Blackbird och symfoniorkester. Eight Blackbird inleder stycket med att spela inuti en flygel med fiskelinor. Jennifer Higdon var här inspirerad av Bowed Piano Ensemble från Colorado.

-Strängarna sjunger då på ett utsökt och mystiskt sätt, förklarar Jennifer Higdon. Jag gillar att ge publiken överraskningar och på det sättet dra in dem i skeendet på scenen.

Jennifer Higdon fick uppdraget att skriva musik till 75-årsjubiléet för Curtis Institue of Music i Philadelphia där hon studerat och numera verkar som professor. Detta händer ett år efter att hennes bror Andy Blue Higdon dör i cancer, endast 33 år gammal. Jennifer skriver det vackra, personliga stycket Blue Cathedral, ett tonpoem, som varje weekend spelas någonstans i världen.

Walt Whitmans poem When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd skrev han kort efter lönnmordet på president Abraham Lincoln, 1865. Jennifer Higdons tonsatte av delar av dikten och gav stycket titeln Dooryard Bloom. Det framförs av den Panama-Amerikanske barytonen Nmon Ford.

- Nmon Ford är svart och det är vackert att just han sjöng vid premiären och desuutom spelade in stycket på skiva, säger Higdon. Det var ju Abraham Lincoln som upphävde slaveriet i USA.

2015 hade Higdons första opera Cold Mountain världspremiär. Librettot är baserat på den internationella bestsellern Åter till Cold Mountain av författaren Charles Frazier.

Läs om Jennifer Higdon på nätet:

http://www.jenniferhigdon.com/


http://www.composersforum.org/content/jennifer-higdon

 

 

Musiklista:

Percussion Concerto
Jennifer Higdon
Colin Currie (percussion) & London Philharmonic Orchestra (Marin Alsop)             
Marin Alsop Conducts MacMillan, Ades, Higdon
LPO 0035


Blue Cathedral
Jennifer Higdon
Atlanta Symphony Orchestra. Robert Spano, dir
Robert Spano - Respons on the death of her brother
Rainbow Body TELARC RECORDS CD 80596


Southern Harmony
Jennifer Higdon
Ying-Kvartetten
United States_ Lifemusic (2) Jennifer Higdon


Rapid Fire
Jennifer Higdon
Jennifer Higdon, flöjt
"rapid.fire"
I Virtuosi - IVR 501


Piano Trio, Sats 1 Pale Yellow
Jennifer Higdon
Anne Akiko Meyers, violin. Alisa Weilerstein, Adam Neiman, piano
Higdon Piano Trio Voices Impressions  NAXOS 14590


On A Wire
Jennifer Higdon
Eight Blackbirds
Atlanta Symphony Orchestra. Robert Spano, dir.
CD 1001 ASO Media


Konsert for Violin & Orkeste
Jennifer Higdon
Hilary Hahn, violin
Vasilij Petrenko, dir. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra
Hilary Hahn Violin Concertos


Percussion Concerto
Jennifer Higdon
Colin Currie (percussion) & London Philharmonic Orchestra (Marin Alsop)                 
Marin Alsop Conducts MacMillan, Ades, Higdon
LPO 0035


Impressions For String Quartet/ 3. To the Point
Jennifer Higdon
CYPRESS-Kvartetten: /Ward, Cecily (Vl) Stone, Tom (Vl) Filner, Ethan (Vla) Kloetzel, Jennifer (Vlc)/ (Iens)


Impressions For String Quartet/ 2. Quiet Art
Jennifer Higdon
Cypress-Kvartetten: /Ward, Cecily (Vl) Stone, Tom (Vl) Filner, Ethan (Vla) Kloetzel, Jennifer (Vlc)/ (Iens)


Dooryard Bloom
Jennifer Higdon
Nmon Ford, baryton. Robert Spano, dir. Atlanta Symphony Orchestra
Transmigration
TELARC CD-80673

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Tollans musikaliska

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Vi möter Victoria och Daniel, inte kungligheterna utan de två tonsättarna Daniel Börtz och Victoria Borisova-Ollas.

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Vi möter vi de olikartade tonsättarna Madeleine Isaksson och Anders Hillborg.

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Karin Rehnqvist, får inspiration av ett isberg, ett urberg eller djupt ur sitt inre.

Hur gör tonsättare när de trollar fram den ljuvaste musik ur ord och bild? Hur många A4-sidors libretto behövs för en opera? Får tonsättare inspiration från ovan eller gräver de djupt i sitt inre?

I döda musikanters sällskap Tis 24 okt kl 16:00(48 min)

Geri Allen fick 1996, som första kvinna, det stora, internationella jazzpriset Jazzpar. Hon avled i juni 2017. Konsertpianisten och tonsättaren Thomas Koppel bildade Savage Rose. Han avled 2006.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".