Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Turism, film och tårar - Är filmduken den nya resekatalogen?
Fre 03 apr 2009 kl 16:00
Allt fler hämtar inspirationen till semesterresan från sin favoritfilm. "Mamma Mia"-resorna lockar mängder av resenärer till Grekland, medan den animerade filmen "råttatouille" används som dragplåster... för att anordna gourmetresor för barn till Paris. Många är nu intresserade av att få filmteam att ge just deras ort en turistskjuts. Så resonerade till exempel Stockholms stad när de gick in med två miljoner kronor i publiksuccén "Män som hatar kvinnor". Men ger verkligen scenerna av en svettig Michael Nyqvist som springer nerför Götgatsbacken dig en oerhörd lust att turista i Stockholm? I veckans Kino reds begreppet filmturism ut. Hur funkar det? Varför? Och vilka blir konsekvenserna när man till exempel bor i en liten by som plötsligt invaderas av filmturister? Vad är det som får oss att gråta i biomörkret när vi ser en film? Vår reporter undersöker gråtfenomnenet tillsammans med filmkritikern Fredrik Sahlin och Psykoanalytikern Anders Berge. Och så packas kappsäcken för "En vandring

Allt fler hämtar inspirationen till semesterresan från sin favoritfilm. ”Mamma Mia”-resorna lockar mängder av resenärer till Grekland, medan den animerade filmen ”råttatouille” används som dragplåster för att anordna gourmetresor för barn till Paris.

Många är nu intresserade av att få filmteam att ge just deras ort en turistskjuts. Så resonerade till exempel Stockholms stad när de gick in med två miljoner kronor i publiksuccén ”Män som hatar kvinnor”. Men ger verkligen scenerna av en svettig Michael Nyqvist som springer nerför Götgatsbacken dig en oerhörd lust att turista i Stockholm? I veckans Kino reds begreppet filmturism ut. Hur funkar det? Varför? Och vilka blir konsekvenserna när man till exempel bor i en liten by som plötsligt invaderas av filmturister?

Vad är det som får oss att gråta i biomörkret när vi ser en film? Vår reporter undersöker gråtfenomnenet tillsammans med filmkritikern Fredrik Sahlin och Psykoanalytikern Anders Berge.

Och så packas kappsäcken för ”En vandring i solen” i veckans klassiker. En svensk charterfilm från tiden då en resa till Cypern var något lite speciellt och märkvärdigt.

Programledare: Roger Wilson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino
Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)
Kino
Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)
Kino
Fre 27 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".